5 tipů jak bojovat s bezlepkovou dietou!

Přečtěte si tipy a informace, které vám pomohou udělat si z bezlepkové diety parťáka.

Po úvodním článku již víte, co to bezlepková dieta je. Dnes se s vámi podělím o své zkušenosti, které jsem do této doby nabyla.

1) Hledejte si maximum informací

Až o ní budete vědět hodně, nebo všechno, budete přesně vědět, s kým máte tu čest a už se jí nebudete muset bát. 

TIP: Vyzkoušejte následující odkazy, mně v začátku velmi pomohly!

http://celiak.cz

http://www.bezlepkova-dieta.cz

http://www.bezlepkovadieta.cz

 2) Zkoušejte bezlepkové produkty

Hledejte a snažte si co nejdříve najít alespoň jedno pečivo a těstoviny, které Vám zachutnají. S těmito potravinami je svět hned veselejší a už nemáte ani strach, že umřete hlady. Za sebe musím doporučit v podstatě cokoliv od výrobce Schar. Schar nabízí mnoho druhů pečiva (chleba, bagety, housky, toastový chléb), sladkostí (čokoládové sušenky, máslové, nadýchané meruňkové muffiny, tyčinky), mouky (směs na chleba, na pečení), a spoustu dalších. Velmi jsme si oblíbila chléb Ertha, Pain Champaigne a sladké rohlíčky Bon Matin.

TIP: Každé bezlepkové pečivo je mnohem chutnější, když ho dáte na chvilku do trouby (ať už dopéct nebo opéct). U některých z nich se vytvoří křupavá kůrka, která vám bude opravdu slastně znít.

výrobky Schar

Velký výběr bezlepkových potravin nabízí BILLA, DM droger ie a GLOBUS. A patří jim za to velký dík. S radostí sleduji, jak se „mé“ regály postupně zvětšují a jejich nabídka rozšiřuje. Jsem přesvědčená, že každý máme ve svém okolí jak DM, tak BILLU, proto jsou bezlepkové produkty pro každého běžně dostupné. Pokud máte rádi velké nákupy, určitě byste se měli probrouzdat internetovými obchody, které bezlepkové výrobky nabízí. Mají opravdu velký výběr a nabízí například listové těsto, nebo lasagne. Zkrátka věci, které už běžně k sehnání nejsou.

TIP: Velmi doporučuji tyto stránky. Stojí za nimi hrozně milá paní, která Vám se vším moc ráda poradí, nebrání se předat tipy a zkušenosti.

 další bezlepkové výrobky

3) Nezapomínejte na svačiny!

Velkým problémem je občerstvení kdekoli ve městě. McDonalds, KFC, pizza… Všechno je tabu. Proto je lepší s sebou mít vždycky nějakou menší svačinu, nebo alespoň pečivo, se kterým už vždycky něco vymyslíte. Možná to působí trochu směšně, ale jiná možnost není. Já jsem hrdou „svačinářkou“ a trvám si na tom, že jím mnohem líp než ti “Bigmacové“!

4) Sežeňte si nějakou bezlepkovou kuchařku

Nebo si najděte web, kam se budete vracet pro recepty. Zjistíte, že možností je spoustu a najdete nové suroviny, které jste předtím neznali. Ve své knihovně mám knihy: VAŘÍME ZDRAVĚ BEZ LEPKU a PEČEME ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Tyto kuchařky obsahují několik receptů na různé druhy pečiva, dortů, koláčů, ale i rady a tipy.

 Bezlepkové kuchařky pro inspiraci

5) Čtěte etikety

Pozor! Čekejte lepek i tam, kde byste ho nečekali! Ano, výrobci si velmi rádi vypomáhají moukou například v šunkách, zmrzlinách, čokoládách nebo bonbónech. Buďte prosím obezřetní a naučte se studovat vše, co jíte. Po nějaké době už budete o jídle vědět opravdu hodně a navíc začnete jíst mnohem kvalitněji.

TIP: Důležitá je informace, zda je výrobek bezlepkový, obsahuje stopy lepky nebo obsahuje lepek. Záleží na každém, jak reaguje, ale mně například stopy lepku nedělají potíže. Někdy se lepek označuje také jako gluten.

Jak vám tyto tipy do začátku pomohly? Dejte nám vědět na facebooku!

Foto: Jana Stehlíková, StudentPoint, recenzeher.eu

Podobné články