5 věcí v prášku, které si rozhodně nekupujte!

Regály v obchodech nás občas lákají pestrými obaly a zdánlivým usnadněním vaření. Vybrali jsme pět věcí, které nekupujte!

Zapomeňte na polotovary! Palačinkové těsto či vajíčka v prášku rozhodně nekupujte!

1) Ochucená rýže

Ochucená rýže? FUJ!

Tento zázrak najdete na poličce mezi obyčejnou rýží a čočkou. Slibuje chuť kari a česneku, ale kolik z těchto ingrediencí skutečně obsahuje? Česneku ve složení výrobce přiznává celých 0,18 %, kari koření zde najdeme dokonce 0,6 %! Není lepší uvařit si normální rýži a česnek i kari si tam přidat zvlášť, podle vlastní chuti (a bez zbytečně přidané chemie)?

2) Palačinky

Nekupujte palačinkové prášky!

Vážně? Na tohle potřebujete pytlíkový polotovar? Vždyť do těsta na palačinky je potřeba pouze mouka, mléko a vejce. Zkrátka věci, které má každá průměrná domácnost běžně v kuchyni. Předraženou krabičku s práškem  klidně nechte v obchodě, na palačinkách je nejsložitější otáčení na pánvi a s tím vám výrobek stejně nepomůže.

3) Buchty

Domácím buchtám se nic nevyrovná.

To je podobný případ. Buchty sice jsou o něco složitější než palačinky, ale podle chytrého receptu přísady dokáže smíchat určitě i nezkušená hospodyňka. Žádnou krabičku k tomu nepotřebuje. Opět nejsložitější je proces výroby, plnění tvarohem, mákem nebo marmeládou. To vás stejně nemine ani s polotovarem. A to přesto, že byl výrobce tak hodný a dokonce přibalil i droždí.

4) Těstoviny Šunka&sýr

Jeden za všechny - podobných výrobků jsou plné regály.

Tento výrobek jsem vybrala z hromady jiných, které nabízejí „chutnou večeři za pět minut“ a také „inspiraci pro vaření“.  V inspirativních pytlíčkách je většinou směs koření a soli, kterou si každý z nás určitě zvládne vyrobit sám doma za zlomek prodejní ceny. Ale zpátky k těstovinám s omáčkou v suchém stavu. Šunky v tomto výrobku najdete pouhých 1,4 %, sýru (respektive sýrového prášku) potom celá 2 %. O chutné večeři nemůže být řeč, přestože se výrobce chlubí tím, že nyní už tento pokrm neobsahuje glutamát sodný ani konzervační látky. Jak potom může mít výrobek trvanlivost 300 dnů, je mi záhadou.

5) Trojobal

Používejte raději vajíčko, mouku a strouhanku.

Největší pecka na konec! Tohle si skutečně někdo koupí? Podle složení jde o směs bramborového škrobu, soli, sušených vajec a droždí. Mouka a strouhanka někam zmizely. Není chutnější a levnější si řízky, květák nebo žampiony obalit klasickým způsobem?

Koupili byste si některý z výše uvedených výrobků? Máte pocit, že usnadní práci a vylepší chuť domácích jídel? Myslíte, že klasický postup z poctivých a čerstvých surovin je vždycky lepší než “pytlíková metoda”? Vaše reakce uvítáme pod článkem i na našem Facebooku!

Foto: Martina Vymětalová, StudentPoint, sxc.hu

Podobné články