50x a stále poprvé!

Několik druhů zeleniny, které můžete stále znovu a znovu nechat vyrůst a zkonzumovat.

Myslíte si, že existuje nekonečný zdroj zeleniny? Myslíte správně. Vyhledal jsem 8 druhů zeleniny, které můžete zkonzumovat a z odřezků nechat opět vyrůst. Ekonomické, ekologické a cool!

Česnek

Česnekové klíčky.

Jakmile vám česnek začne klíčit, vložte ho do sklenice s trochou vody a vypěstujte si česnekové klíčky vhodné na použití do salátů, těstovin nebo do jiných pokrmů dle vaší chuti a fantazie.

Mrkev

Naklíčená mrkev.

Odřízněte horní část (zhruba dva centimetry) mrkve a vložte ji do sklenice s malým množstvím vody tak, aby mrkev nebyla úplně ponořená. Poté nechte sklenici s mrkví na slunném místě vyklíčit.

Jarní cibulka

Rostoucí jarní cibulka.

Výborná do salátů, šťouchaných brambor či do dalších svěžích pokrmů. Uřízněte spodní část (asi pět centimetrů od kořínků) a opět vložte kořínky do vody. V momentě, kdy začne klíčit, můžete zasadit, a vyroste vám jako nová.

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer.

Spodní část celeru odřízněte a vložte do mělké nádoby s vlažnou vodou. Poté, co začnou rašit nové listy, zasadíte a můžete si užívat růstu nového celeru.

Římský salát

Římský salát.

Má prakticky stejný postup. Necháte vyklíčit a poté zasadíte. Dále se můžete už jen těšit na znovuzrozený salát.

Bazalka

Bazalka.

Ústřižky bazalky nechte ve vodě zapustit kořeny. Na slunném místě, nejlépe u okna, kde je přímé světlo. Když bazalka pustí kořeny, zasaďte ji a uvidíte, jak rychle budete mít novou.

Čínské zelí

"Nekonečné" čínské zelí.

Spodní část s kořenem necháme pustit kořeny v nádobě s vodou umístěnou na dobře osvětleném místě zhruba jeden týden. Když začnou vyrůstat první lístky, může se zelí zasadit do půdy a stačí jen čekat na nové zelí.

Koriandr

Koriandr.

Postup je velmi podobný jako u zelí. Stonek necháme pustit kořínky v nádobě s vodou také na dobře osvětleném místě a poté zasadíme a už jen sledujeme, jak rychle rostlinka roste.

 

Uvedl jsem základní výčet rostlin, které lze vypěstovat znovu, aniž bychom museli vyhazovat zbytky nebo kupovat nové. Stejné kouzlo lze provést třeba s cibulí, pórkem nebo ananasem. Věřím, že je spousta dalšího ovoce a zeleniny, která se dá podobným způsobem získat znovu a znovu.

 

Provádíte podobné pokusy doma nebo dokonce máte další užitečné rady? Podělte se s námi na našem Facebooku!


Foto: healthybodynow.net

Podobné články