Vyzkoušeli jsme 8 druhů croissantů – který vyhrál?

Tesco, Albert, Marks &Spencer, Interspar či pekárnička Lídl? My už víme, kam chodit na nákup a kterým prodejnám se raději obloukem vyhnout!

Už jste si někdy představili, že nakoupíte osm různých druhů výrobku, který máte rádi a sami je porovnáte a zhodnotíte? Že by váš žaludek protestoval sníst takové množství pizzy, vanilkové zmrzliny nebo třeba sladkého pečiva? Nemusíte se trápit! My jsme vše nakoupili, zhodnotli a nafotili za vás. Tak se pohodlě usaďte, je čas rozhodnout, který croissant Velkou recenzi Gourmetu vyhrál.

Kritéria

Aby naše, ale i vaše rozhodování, bylo jednodušší, vytvořili jsme pět hlavních hodnotících kritérií:

I. vláčnost

II. příhodná chuť k ranní kávě či čaji

III. náplň, poleva

IV. propečenost

V. cena

Někteří gourmeťáci dodali i oblíbené hvězdičkování, takže si můžete přečíst, kolik hvězdiček z pěti svému croissantu přisoudili.

Lucie Rubešová : Máslový Croissant Marks&Spencer

I. Obyčejně jsem u M&S zvyklá na výborné pečivo, tento kousek se jim ale co se nadýchanosti týče moc nepovedl.

II.  Jednoznačně doporučuji k obojímu, možná, že káva s mlékem je ještě o něco vhodnější než čaj. Máslová chuť se skvěle doplňuje se sladkou kávou.

III. Tento croissant je bez polevy i bez náplně

IV. Krásná nazlátlá barva.

V. Gramáž: 50g/ 19,90 Kč

Celkový dojem: Myslím, že by s cenou mohli jít dolů, vzhledem k cenám konkurence jsou tyto croissanty poměrně drahé, nicméně vždy je v mém oblíbeném M&S kolem pečiva plno lidí, což svědčí o kvalitě

Barbora Netopilová a Croissant 7 days s náplní šampaň

Barbora Netopilová : 7 Days s náplní champagne

I. Vláčnost, nadýchanost: Od baleného croissantu typu 7 days toho nelze moc čekat. Jistě neohromí nadýchaností, kterou si uchovává croissant čerstvě upečený.

II. Vhodnost k ranní snídani: Jednou za čas, kdy bych ranní šunku a vajíčko vyměnila za sladké probuzení, by mě tento corissant s kakaem neurazil.

III. Zvláštní druh náplně reklamovaný na obalu, hlásá, že se dočkáme chuti šampaňského. Opomenu-li fakt, že šampaňské může hrát různými chutěmi, musím říct, že tato náplň mi připomínala spíše chuť velikonočního vaječného koňaku než šampaňské sladké Francie. Navíc – na můj vkus jí bylo opovážlivě málo.

IV. Stejně jako v případě nadýchanosti, ani propečenost u toho croissantu není zrovna něčím, co by jej charakterizovalo. Spostu umělých dochucovadel a chemických preparátů drží croissant pohromadě, jak má, ale, že by se dalo mluvit o nějaké pekárnu připomínající propečenosti, to zcela určitě ne.                                                                                           

V. Cena: 65 g/ 6,90 Kč

Silvi Trebatická se nechala okouzlovat croissantem z pekárničky Lídl

Silvie Trebatická : Máslový croissant Pekárna Lídl

I. Vláčnost, nadýchanost: Je krásně nadýchaný. Rozpadá se na jazyku a s každým kousnutím máte pocit, že to, co jíte, musí být načechraný mráček!

II. Vhodnost k ranní snídani: Je vhodný ke každé příležitosti. Kafe i čaj budou jeho dobrými společníky.

III. Náplň: Croissant nemá žádnou polevu ani náplň.

IV. Vypečenost: Krásně zlatá barva, přijde mi ideální!

V. Gramáž: 60g/ Cena: 6, 90 Kč

Celkový dojem: Moje hodnocení je silně nekritické, protože tento croissant je mou srdeční záležitostí. Ať už ho jím pár vteřin po zaplacení (to nejčastěji), nebo doma s dobrou kávou, vždycky mě přenese do pouličních kaváren slavné Paříže a navodí dobrou náladu! Dávám plný počet hvězdiček, tedy 5!

Kristýna Szkanderová pro vás ochutnávala Sýrovy croissant z Tesca

Szkanderová Kristýna : Sýrový croissant TESCO express

I. Vláčnost, nadýchanost: Krásně nadýchaný a vláčný, téměř se rozpadá na jazyku.

II. Vhodnost k ranní snídani: Určitě je vhodný nejen ke snídani, ale já jej třeba zrovna večeřela se zeleným čajem chutná skvěle.

III. Croissant sice nemá žádnou náplň, ale je jemně posypaný eidamem.

IV. Vypečenost: Mírně zlatavá barva. Občas bývají i připečené, ale tento se povedl.

V. Cena: Gramáž 52g/ Cena 5,90 Kč

Celkový dojem: Poměr cena kvalita je relativně dobrý. Myslím si, že tento křupavý croissant neurazí, ale žádný „odvaz“ nečekejte. Možná bych přidala trochu sýru i doprostřed. Dávám 4 * z pěti.

Josef Říkovský : Croissant z Alberta

Kdybych měl ohodnotit největší přednosti croissantu, jakými jsou křupavá kůrka a hebká vláčnost těsta snoubící se v peřinově lehké sladkosti, nejvíce pochval by se ode mě dočkal lahodný croissant z Albertu Olomouc. Několikrát jsem se jím zavděčil při společných snídaních erasmácké skupinky a chválu na něj pěli všichni, dokonce i nároční Francouzi, kteří pouze u tohoto croissantu od Berta nedodávali jejich: „Ve Francii máme lepší.“ Je ideální do školy či práce na svačinku, poněvadž je chutný i po dni v sáčku. Není totiž jako většina tohoto druhu pečiva, která se musí sníst za čerstva a na dlouhé skladování nemá vlohy.

I. Nadýchaný, hebký a vláčný, lehce sladký s máslovými tóny.

II. Vhodnost k ranní snídani: Kdykoliv v ranní i noční hodinu. Dlouho si uchovává svou křupavost a nadýchanost.

III. Poleva (množství, chuť) : Bez polevy a náplně.

IV. Propečenost: Zlatavě hnědá barva, patrně je potřen rozšlehaným vejcem, nebo nalakován lesklou tinkturou.

V. Cena: Gramáž: 60g/ Cena : 7,90 Kč

Celkový dojem: Dávám 5 * z pěti. Je to jediný croissant, který mám rád.

Alice Jendelová se zakousla do Čokoládového croissantu z Tesco pekárny

Alice Jendelová : Čokoládový croissant z Tesco pekárny

I.Vláčnost, nayýchanost: Hodně podobné listovému těstu. Nadýchaný moc není.

II. Vhodnost k ranní snídani: Doporučila bych k odpolední svačině s kakaem (protože k čaji nemám criossanty, piškoty a podobné věci, co se mohou rozmočit, ráda).

III. Náplň: Tuhá, hořká a bylo jí málo. Polevu něměl žádnou.

IV. Propečenost: Akorát, ale spíše méně.¨

V. Cena: 8,10 Kč

Celkový dojem: U cenovky bylo, myslím, napsáno něco jako kynutý, takže nešlo o croissant jako takový, proto nemohu zhodnotit nadýchanost. Velmi mě vyhovovala velikost (šířka) criossantu. Ale opravdu mě silně zklamala poleva, její množství a chuť. Podruhé bych si ho nekoupila.

Líba Turecká : Croissant Interspar

I. Vláčnost: Středně vláčný, spíš tvrdší

II. Vhodnost k ranní snídani: Vhodný ke snídani určitě

III. Náplň, poleva: Bez náplně

IV. Propečenost: Krásná vypečená zlatá barva

V. Cena: 11 Kč

Celkový dojem: Croissant z Intersparu není špatný, ale určitě už jsem jedla lepší. Chuť je dobrá, ale není tak vláčný a nadýchaný, jako máslový croissant.

Pavla Klára Urbášková si koupila Croissant 7 days s karamelovou náplní

Pavla Klára Urbášková : 7 Days s karamelovou náplní

Vzhled: parádu s ním nenaděláte. Vzhledem k tomu, že toho musel nacestovat rozhodně více než si dokážete představit, klobouk dolů že je celý drží svůj tvar. A vypadá hezky vypečeně.

I. Vláčnost: Spíše sušší, nikterak se nedrolí, hezky kompaktní, avšak chybí pro croissanty typické „lískování“ a máslová jemnost.

II. Chuť: Mírně nakyslá s pěnovým charakterem. K máslovému croissantu má daleko, ale jako rohlík s náplní obstojí.

II. Náplň: Zachraňuje celý výrobek, sladká příjemné barvy i chuti.

IV. Složení: Po přečtení vás asi rychle přejde chuť. Výrobce se neubránil přidání mnoha emulgátorů, regulátorůkyselosti a kukuřičnému sirupu.

V. Cena: Za stejnou cenu můžete mít i čerstvý.

Celkový dojem: Hodí se spíše jako rychlá svačinka ke kávě z automatu.. když už jsme v časové nouzi a není, kde koupit čerstvý.

A co u vás? Na jakém corissantu jste si naposledy opravdu pochutnali? A kterému byste dali pět z pěti? V naší redakci jednoznačně vítězí croissant z Alberta a Lídlu. Vyzkoušejte je i vy. Rádi uslyšíme, zda nám dáte za pravdu.

 

Foto: redaktoři Studentpoint.cz

Podobné články