Otestovali jsme 6 ovocných piv – které je to nej?

Frisco brusinka nebo raději jablko? Gambrinus limetka & bezinka, švestkový Bernard nebo snad Staropramen cool lemon? Víme, které stojí za hřích!

Připravili jsme pro vás další gurmánskou recenzi. Tentokrát šlo o piva s všelijakými ovocnými příchutěmi. Citron je už klasikou, co takhle dát si třeba švestku? Čtěte dál, která piva stojí za ochutnání.

A co jsme hodnotili?
1. výrobce
2. cenu
3. obsah alkoholu
4. balení
5. objem
6. celkovou chuť

1.Alice Jendelová: Frisco – Brusinka

výrobce: Plzeňský Prazdroj
cena: v akci 18,90 (objem 0,33 l)
alkohol: 4,5 %
balení: skleněná láhev

Frisco s brusinkovou příchutí.

Jemně perlivý nápoj s příchutí brusinek. To je vše, co na obalu najdete. Dá se tedy říct, že to, co se píše, výrobek splňuje. Jemně perlivý nápoj je a příchuť brusinek cítíte také. Je více sladký než jablkový (a rozhodně než novinka od Frisca – rybíz). Takže pokud nejste na příliš sladké pití, tak to pro vás asi nebude to pravé. Mně ale zachutnalo a je to jediný druh Frisca, který si kupuji.

2.Kristýna Szkanderová: Gambrinus limetka & bezinka 0,5l plech

výrobce: Gambrinus- Plzeňský Prazdroj
cena: V rozmezí od 12 do 19 Kč (objem 0,5l)
alkohol: 2,1 %
balení: plechovka / sklo 

Pivo s bezinkami? Proč ne.

Výrobek na první dojem vypadá lákavě, minimálně na obalu. Mám ráda limetku a tak jsem neváhala ochutnat. Základem je pivo pořádně vychladit. Po prvním loknutí jsem však byla zklamaná. Žádná lahodná chuť nepřišla. Limetka sice cítit byla, ale přebíjí ji chuť bezinky, která tak chutná není, je spíš hořká! Pokud mohu srovnat s ostatními ovocnými pivy od konkurenčních výrobců, která jsem měla možnost ochutnat, Gambrinus zklamal! Rozhodně bych doporučila spíš Staropramen cool lemon a grep.

3. Barbora Netopilová: Frisco Jablko a citrón

výrobce: Plzeňský prazdroj
cena: v akci 19,90 Kč  (objem 0,33 l)
alkohol:  4,5 %
balení: skleněná láhev

Klasické Frisco.

Kombinace jablečné chuti s jemnou citrónovou tečkou ladí dokonale, silnější perlení mi vůbec nevadí, ba naopak.
Klasické Frisco v jeho sladší verzi (existuje ještě Dry) je pro mě osvědčená klasika. Na českém trhu bylo prvním ovocným pivem a tedy první možnou alternativou vůči klasickým hořkým stálicím. Jeho ledově vychlazenou verzi jsem si zamilovala už tehdy na fesťácích, a tak i dnes v něm vidím vhodného společníka na jarní pikniky, letní opalování či párty. 

4. Miroslava Zubáková: Pivo Bernard švestka s čistou hlavou

výrobce: Rodinný pivovar Bernard a.s.
cena: od 13,50 do 15,90Kč (objem 0,5 l)
alkohol: 0,5 %
balení: skleněná láhev

Švestkový Bernard (foto je z www.bernard.cz).

Tento nealkoholický nápoj se šťávou ze švestek na bázi sladu je příjemnou změnou pro řidiče a hlavně pro ženy. Pivo je sladší a to mnoha mužům vyhovovat nebude. Není divu, že tohle docela neznámé pivo vyhrálo i pár soutěží.
Můžu říct, že jsem byla zvědavá, jaká švestka bude. Ale jedna láhev stačila. Tím, že je tak sladší a švestková šťáva dodává pivu zvláštní chuť a aroma, jsem po jednom pivě měla dost. Také jsem ho dle rad zkusila i svařené klasicky se skořicí a hřebíčkem. Bylo to příjemné překvapení! V řadě ovocných piv Bernard najdeme i višeň nebo jantar. Ale věřím, že český národ velmi neuspokojí. Jsme hold pivaři a Bernard s čistou hlavou prostě není ono!

5. Pavla Klára Urbášková: Staropramen Cool Lemon

 výrobce: Staropramen
cena: cca 18 Kč (objem 0,5 l)
alkohol: 2 %
balení: skleněná láhev / plechovka

Staropramen s citrónem (první obrázek z www.alkoholia.cz).

Myslím, že výrobce správně nepíše – „ovocné pivo“ – míchaný nápoj je rozhodně výstižnější. Neboť pivo tam jde cítit len zlehka. V horkém počasí mi to však opravdu vyhovuje. Dát si sladký, lehce hořký ovocný drink. Chuť mě velmi mile překvapila. Vyvážená. Slibuje-li osvěžení, tak jej zaručeně splní. Kostku ledu netřeba. Co je však zklamáním, je složení výrobku – velké množství sladidel a mezi nimi i obávaný, zdraví škodlivý aspartam. To je hlavní mínus. Nebýt toho, dala bych pět hvězdiček. Takto dávám tři. A doporučuji těm, kterým na složení příliš nezáleží, za to ocení osvěžující, příjemně sladkou chuť.

6. Zuzana Holmanová: Gambrinus Řízný citrón

výrobce: Gambrinus- Plzeňský Prazdroj
cena: 16 Kč (objem 0,5l)
alkohol: 2,1 %
balení: plechovka

Citrónový Gambrinus (foto z www.alkoholia.cz)

Ačkoliv jsem z Plzně, pivu zrovna dvakrát neholduji. Takže když se do módy začala dostávat ovocná piva, nechávalo mě to naprosto chladnou. Ale potom jsem se jednou v obchodě, kde právě probíhala ochutnávka, nechala přesvědčit a otestovala Řízný citrón. A byla jsem nadšená! Chuť byla podobná spíše ovocné šťávě, klasický pivní „odér“ téměř nebyl cítit. Na léto je podle mě úplně ideální. Takže ho ráda zkusím znovu.

Celkově nejlépe dopadly výrobky Frisco Jablko a citrón Gambrinus Řízný citrón, s nimi rozhodně nic nezkazíte.  Na neobvyklé chutě jako bezinka aj. si my Češi moc nepotrpíme. Co nás také odradilo bylo zbytečné přidávání umělých sladidel.

 A co vy? Máte rádi ovocná piva? Podělte se s námi o své názory na facebooku.

 Foto: redaktoři Studentpoint.cz, bernard.cz, alkoholia.cz

Podobné články