Halloween – proč se vlastně slaví?

Halloween si lidé představují jako událost, při které se vyřezávají strašidla z dýní a děti chodí koledovat. To ale zdaleka není vše!

Jak Halloween vznikl?

Halloween pochází již z dob Keltů, kdy se jmenoval Samhain, konec léta čili keltský Nový rok. Halloween se slaví v noci ze 31. října do východu slunce 1. listopadu, což je na tom asi to nejpodivnější. Znáte nějaký jiný svátek, kdy bychom vyrazili na oslavy za tmy?

Halloween a jeho typický symbol - dýně.

I když tento svátek jako takový nevznikl v Americe, svůj kabát v podobě kostlivců a cukroví dostal až po tom, co evropští osadníci přijeli do USA a objevili pro ně dosud neznámé dýně. Předtím vyřezávali strašidelné obličeje do řepy, což se nezdálo úplně ideální. Poté tedy začal nový boom a slavení Halloweenu se rozjelo ve velkém.

Trick or treat!

Děti při koledování říkají "Trick or treat!"

Anglické „Trick or treat“ je obdoba našeho „Koledu, nebo vám něco provedu“. Tuto větu můžete v onu noc slyšet ve všech ulicích,  kdy děti chodí od domu k domu a koledují. Za odměnu dostávají sladkosti či drobné. Dalším druhem zábavy jsou halloweenské hry, které v našech končinách již nejsou tak známé. Nejoblíbenější je bobbing for apples, kdy děti loví pomocí úst jablka plovoucí v kádi plné vody, s rukama svázanýma za zády.

Halloween se slaví nejvíc v anglicky mluvících zemích, jako Velká Británie, Irsko, Kanada a v neposlední řadě USA. Důvod, proč se mi při představě vydlabané dýně vybaví hlavně Amerika, nevím, ale jsem přesvědčena o tom, že Američané mají v povaze všechno přehnaně prožívat a využívat ke komerci, k čemuž se tento svátek zdá jako ideální událost. My to pak můžeme vesele vstřebávat z filmů a seriálů, v dnešní době už si spousta lidí zdobí obydlí čarodějnicemi a kostlivci stejně jako Američani a ostatní nadšenci. Minimálně dýně už dnes můžeme vidět na každém českém rohu.

Dříve se obličeje vyřezávaly do řepy.

A co vy, čtenáři? Slavíte Halloween? Podělte se s námi na Facebooku!

 

Foto: sxc.hu, wikipedia.org

Podobné články