Sladká stévie – kamarádka diabetiků

Chtěli byste snížit váš příjem kalorií z cukrů? Stévie je tou nejlepší volbou, je 300 krát sladší než řepný cukr a má minimum kalorií.

Stévie je rostlinka pocházející z Jižní Ameriky s neobvykle vysokou sladivostí. Listy obsahují sladké steviol-glykosidy a z jejího extraktu se vytváří přírodní sladidla, která mají sladivost až 300 krát silnější než řepný cukr. Jsou vhodná nejen pro diabetiky, ale také pro všechny, kteří si chtějí udržet pod kontrolou svoji váhu. Stévie totiž nejen že sladí více než cukr, neobsahuje také téměř žádné kalorie.

Drcené listy stévie.

Stévie tisíckrát jinak 

Stévie sladká, původem z Jižní Ameriky.Hodí se pro slazení nápojů a potravin a na její lehce nahořklou chuť si člověk rychle zvykne, ba si ji i zamiluje. Na trhu je k dostání v podobě tekutého sladidla, prášku, tablet nebo také jako rostlinka, z níž můžete použít čerstvé nebo sušené jemně nadrcené listy, ze kterých si doma můžete sami vyrobit silný odvar.

Jak stévií nahrazovat cukr?

Lze těžko stanovit optimální poměr, jak stévii nahrazovat v receptech. Obecně platí, že při použití jedné lžičky prášku se sladivostí nahradí 200 gramů řepného cukru. Co ale s objemem cukru, který bude v receptu chybět, že? V dezertech se dá nahradit jablečným pyré, jogurtem nebo jinou tekutinou, v moučnících jako bábovka si to však nemůžeme dovolit.

Tekutá stévie.

Moje rada zní, hledejte recepty přímo se stévií. Na internetu jich čím dál tím víc přibývá a kdo trochu ovládá angličtinu, nebude mít s nahrazováním žádný problém.

Těm, co angličtině nefandí, doporučuji experimentovat. Začněte radši s menším množstvím, třeba půlkou lžičky na půl kilogramu těsta a uvidíte, jak se to povede. Lepší je méně než více, jelikož pak více vynikne hořká chuť, což může mnohým vadit.

Já použivám stéviový prášek, který obsahuje poze steviol-glykosidy a vodu. Obvykle připravované jídlo jen lehce popráším práškem, což může odpovídat množství asi třetiny lžičky. Prozradím vám recept, kde můžete cukr lehce nahradit, aniž byste si museli lámat hlavu nad poměry.

Pečená pohanková kaše s kokosem

(veganské, bez cukru a bez lepku)

Ingredience:

  • hrnek a půl pohanky (lámanky)
  • dva hrnky kokosu + 3 hrnky vody
  • 1/2 lžičky práškové stévie
  • 1 banán
  • hrnek malin nebo jiného ovoce

Z kokosu a vody si v mixéru (může být i tyčový) umixujte mléko. Mixujte asi 2 minuty a poté přeceďte přes sítko. Scezený kokos odložte stranou, bude se posléze přidávat do kaše.

Maliny můžete použít mražené nebo jakékoliv jiné ovoce.

Pohanku zalijte vlažnou vodou tak, aby byla ponořená a nechte nasáknout asi 5 až 10 minut. Přidejte k ní do hrnce kokos a zalijte asi polovinou kokosového mléka. Postupně mléko přidávejte, aby se vám kaše nepřipalovala a vařte na mírném plameni asi 5 minut. Do uvařené kaše přidejte rozmixovaný banán a dobře promíchejte.

Čím vyšší budou vrstvy, tím se prodlužuje doba pečení.

Zapékací nádobu vymažte (kokosovým) olejem a vysypte strouhaným kokosem. Navrstvěte kaši do poloviny objemu nádoby, posypte bohatě malinami a přikryjte druhou polovinou kaše. Posypte vrch kokosem a dejte zapéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut, dokud není kaše pevná a kokos nazlátlý.

Krásně dozlatova upečený kokos provoní celou kuchyni.

 

Také se snažíte omezit cukry? Používáte v kuchyni stévii? Jaký je váš oblíbený recept? Přijďte se o něj s námi podělit na náš Facebook.

 

Foto: wikipedia.org; Barbora Němečková, StudentPoint; slevomat.cz; eshop.fabas.eu

Podobné články