Co všechno lze připravit v sušičce

Sušička nemusí být jen na ovoce, využijte ji naplno!

Usušit v sušičce křížaly nebo banán je sice pěkné, ale může to být dost fádní. I s klasickou kruhovou sušičkou jdou dělat zázraky. Stačí ji vyložit pečicím papírem a můžete si užívat granolu, chipsy, placičky nebo i raw koláč. O raw veganech jsem psala v článku o klíčení a právě i naklíčené luštěniny jsou skvělým zpestřením sušených hamburgerů. Zní vám to pořád trochu divně? Tak zahoďte předsudky a hurá do sušení.

Co všechno se dá sušit 

Krekry se zelím a kari kořením.Využívat sušičku nemusí jen vitariáni nebo vegani při výrobě chlebíčků a krekrů, ale i lidé zajímající se o zdravou výživu nebo lidé na dietě. V sušicce lze vytvořit zdravé svačinky nebo mňamky, které se na list zakázaných jídel nikdy nedostanou, protože jsou plné vitamínů, minerálů a živin.

Perfektní jsou zeleninové chipsy, které jsou sušené jen s kapkou oleje, nejsou zbytečně přesolené a můžete si je okořenit, jak jen budete chtít. Nebudou potřeba žádné konzervanty ani zvýrazňovače chuti a navíc tak můžete konzumovat druhy zeleniny, které vám normálně zrovna „nejedou“.

Nemáte rádi kapustu? Kapustové chipsy si zamilujete

Příkladem může být třeba kapusta. Kdo se může pyšnit tím, že této vitaminové bomby sní alespoň čtvrt kila denně? Jen málokdo. Když z ní alZelné chipsy promasírované s octem a solí.e uděláte chipsy okořeněné třeba chilli kořením a sednete k televizi, schroupete je jakoby nic. Návod je jednoduchý – nakrájejte kapustové listy na menší kousky velikosti brambůrků, části s tvrdými řapíky odstraňte (ale nevyhazujte, můžete je použít do zeleninových krekrů), vmasírujte do listů asi 2 lžíce oleje, aby byly lehce lesklé, a posypte solí a kořením. Další variantou může být promasírování se sójovou omáčkou tamari nebo shoyu smíchanou s prolisovaným česnekem. Kapustu poté rozprostřete na tácy sušičky a sušte, dokud nejsou chipsy křupavé. Může to trvat od dvou do pěti hodin.

Hamburgery bez masa a smažení? 

Ano, i tak to jde. V sušičce můžete připravit různé placičky, které si buď můžete vychutnat s houskou, nebo radši zdravěji v salátovém wrapu. Skvělými pomocníky při tvoření placiček, hamburgerů a různých krekrů jsou lněné semínko, psyllium a lahůdkové droždí, které koupíte v každé prodejně se zdravou výživou. Lněné semínko se obvykle přidává rozmixované (ne každý mixér to zvládne) nebo umleté v mlýnku na kávu či koření. Tyto tři ingredience jsou univerzálními lepidly a spojí všechno, co do karbanátků dáte.

Krekry z dužniny zbylé po odťavňování.

Sušená pizza?

Ze směsi různé zeleniny, koření a „lepidel“ můžete vyrobit jakékoliv krekry, sušenky nebo placky. V tomto případě se přímo nabízí udělat v sušičce i těsto na pizzu. Můžete zvolit neutrální chuť cukety nebo výraznější květák. Stačí ho rozmixovat s trochou vody, přidat sůl, pepř, sójovou omáčku, „lepidlo“ a podle konzistence zahušťovat, až vám vznikne hmota, kterou lze stěrkou rozetřít na tácy sušičky. Suší se většinou přes noc nebo asi tak 12 hodin, podle tloušťky vrstvy. Nakrájet ji doporučuji už v průběhu sušení, aby vám nepravidelně nepopraskala. Na usušený korpus už navrstvíte, co máte rádi a můžete si užívat neobvyklou chuť.

Pizza z naklíčené čočky a červené papriky s pestem z medvědího česneku.

Zaručeně zdravé nesmažené müsli

Každý má rád křupavé müsli, které je ale smažené na oleji a obvykle přeslazené. Nejlépe ještě když je s kousky oříšků a čokolády. Takové si ale můžete udělat i v sušičce a nepotřebujete k tomu ani glukózovo-fruktózový sirup, ani rostlinný olej pochybné kvality. Stačí vám k tomu pár ingrediencí a trpělivost, abyste vydrželi, než se müsli usuší.

Pohanková granola s arašídovým máslemGranola je křupavá a lahodně kakaová.

  • 2 hrnky namočené a scezené pohanky
  • nasekané oříšky (kolik jen budete chtít
  • namočené rozinky (asi 2 hrsti suchých)
  • 1/2 hrnku arašídového másla
  • sirup z agáve nebo med (podle chuti)
  • 4 lžíce kakaa
  • skořice 

Promíchejte si arašídové máslo s agáve sirupem nebo medem a pohankou, přidejte kakao a skořici a nakonec oříšky a rozinky. Lžící přeneste těsto na sušičkové tácy vyložené pečicím papírem a nechte sušit přes noc a poté nechte vychladnout. Ráno granolu nalámejte na menší kousky, dejte do sáčku a ten přejeďte válečkem na těsto, aby se rozdrobila. Skladujte v uzavřené nádobě a používejte jako klasické müsli.

Vyzkoušejte granolu s rozmačkaným banánem. 

Vlastníte i vy doma sušičku? Už jste někdy sušili v sušičce krekry nebo chipsy? Přijďte se s námi podělit o vaše zkušenosti na Facebook.

 

Foto: Barbora Němečková, StudentPoint 

Podobné články