Co k svačině na cesty? Řízky už jsou pasé

Rádi cestujete, ale řízky k svačině do vlaku už nemůžete ani cítit? Mám pro vás pár tipů, jak na cestách zahnat hlad.

Taková česká klasika, řízek s chlebem a kyselým okurkem jako „výživná“ svačina na cesty. Ale představte si, že si takovou svačinu vytáhnete v kupéčku rychlíku z Prahy do Paříže, to už ten krásný dojem z cesty trochu kazí, ne? Nebo třeba na palubě letadla do Egypta byste byli za burany. Dám vám pár rad, jakou svačinku si sbalit, aby přežila dlouhé cestování a ještě případně potěšila zvědavé a hladovějící okolí.

Rychlý zdroj energie, co zasytí

Pokud nestíháte a jste vůbec rádi, že jste si stihli zabalit, balíček sušených datlí a pytlík oříšků pro vás budou jasnou volbou. Datle jsou rychlým zdrojem energie a oříšky vás zasytí na delší dobu. Můžete zkusit i jiné sušené ovoce, které vám mimo jiné může pomoct i se střevními obtížemi, které k cestování také bohužel patří. Sladké meruňky se hodí k mandlím a švestky například k lískáčům. Ale já sama si myslím, že na kombinaci datlí s kešu nic na světě nemá.

Datle zaženou hlad i chuť na sladké.

Kdo si na dobré jídlo potrpí a nespokojí se s tvarohovým dortem od letadlové obsluhy nebo stewarda v rychlících s jídelním vozem, může si doma vyhradit pár minut a na cestu upéct jednu várku muffinů. Já sama nedám dopustit na čokoládové s malinami, ale nejlepší je využít, co je zrovna doma ve spíži. Muffiny vydrží dlouho měkké a vláčné a jsou skvělou svačinkou i pro partu kamarádů.

Muffiny s čokoládou jsou ty nejlepší.

Sušenky na uzobávání 

Pro ty, co jsou z cestování trochu nervózní a pořádné jídlo ani nepozřou, mám také řešení, jak do sebe něco dostat. Uzobávání máslových sušenek nebo křupavých cookies je skvělý způsob, jak nacpat něco i do dětí a do lidí, kteří při cestování spíše trpí, než si to užívají. Když si je uděláte podle sebe a tak, aby chutnaly hlavně vám, uvidíte, že ještě přijdou vhod a budete se na ně těšit.

Sušenky na "zobání".

Masaři a lidi, co si radši smlsnou na něčem slaném, můžou doma připravit pizza šneky – klasiku, která je na každé party. Není nic jednoduššího než potřít listové těsto rajčatovým protlakem, poklást šunkou a sýrem, zamotat, rozkrájet na malé kousky a upéct pár minut v troubě. Pak jenom hodit do krabičky a hurá na cestu.

Bezkonkurenční energy tyčinky

Pro mě jsou ale naprostým číslem jedna energy tyčinky z oříšků, ovesných vloček a sušeného ovoce. Stačí v dobrém mixéru rozmixovat 200 gramů arašídů, 200 gramů rozinek a 100 gramů ovesných vloček (postupně nejdřív oříšky, pak přidat vločky a nakonec rozinky). Popřípadě to zakápnout trochou vody, aby to drželo a přidat tochu agáve sirupu, když jste radši na sladší a uplácat z toho obdelníčky, které zabalíte do potravinářské fólie a schováte do batohu. Rychlá svačina plná energie. A můžete vyrazit!


A jaké svačinky si na cesty balíte vy? Těšíme se na vaše tipy na našem Facebooku!


Foto: sxc.hu, freeimages.com

Podobné články