Jako obyvatel malého města vzdáleného 100 km od Prahy mám jistý nedostatek určitých pochutin. Jednou z nich je například trdelník. Nevím, co na trdelníku zbožňuji více – jejich vůni, nebo chuť? Tak či tak, nesmířila jsem se s tím, že bych si ho nemohla vychutnat, kdykoli chci, a tak mi nezbývalo nic jiného, než si ho zkrátka připravit doma.
Na domácí trdelníky budete potřebovat:
- 240 g hladké mouky
- 14 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 45 g rozehřátého másla
- 120 ml mléka
- na obalení: máslo, cukr, skořice, ořechy…
Jak na to:
Ohřejte mléko, aby bylo vlažné, a důkladně v něm rozmíchejte droždí, cukr a vrchovatou lžíci mouky ( z odměřeného množství).
Nechte vzejít kvásek.
V míse promíchejte mouku se solí, přidejte vejce a kvásek.
Vypracujte hladké, lepivé těsto a vložte ho do máslem potřené mísy po utěrku na cca 1 hodinu vykynout.
Dřevěný váleček obalte třemi vrstvami alobalu a potřete máslem. Troubu si předehřejte na 190 °C.
Těsto rozdělte na čtyři díly a z každého dílu vyválejte pruh, kterým obalíte váleček. Těsto potřete máslem a vyválejte v cukru.
Váleček poté položte na pekáček, tak aby se držáky válečku opíraly o kraje pekáče.
Trdelník pečte asi 25 minut dozlatova za občasného otáčení. A poté obalte buď ve vanilkovém cukru, skořicovém … a stáhněte z válečku. Voilà!
Foto: Jana Břízová, Studentpoint