V mikrovlnce vykouzlíme celé menu!

Život studentův není snadný, pro samé učení a práci není čas na dlouhé vyvařování, ale chuť by byla! Řešení? Mikrovlnná trouba.

K přípravě několika chodů, které ohromí partnera či partnerku, rodiče nebo přátele, už dávno není potřeba trávit v kuchyni hodiny a kmitat mezi troubou, sporákem a tisícem nádobí. Příprava v mikrovlnce nám všechny tyhle starosti ušetří. Stačí použít správné nádobí, čím se rozumí sklo, porcelán a keramika, ovšem bez zlatých a podobných příkras, nebo všechny druhy silikonových forem. Při dodržení těchto pravdidel se nemusíme bát žádných nebezbečných účinků mikrovlnky.

Zdravé bramborové lupínky

Dáte si s námi brambové chipsy? A homemade bez litrů přesmaženého oleje a slaných, až pálí pusa? Do pěti minut jsou hotové v mikrovlnce.

Ingredience:

  • Brambory
  • Olej
  • Sůl a další koření podle chuti 

Plátky brambor.

Brambory si nakrájíme na co nejtenčí plátky, ideálně s pomocí kráječe, ale zvládnou to i průměrně šikovné ruce. Ty pak promícháme v oleji a osolíme. Nakonec je rozložíme jednotlivě na talíř a dáme „smažit“ do mikrovlnky na plný výkon zhruba dvě minuty, ale časy se liší stroj od stroje a taky podle tloušťky lupínků. K soli taky můžeme přidat různá koření, například papriku nebo česnek, případně ke konci vlnění posypat sýrem. Zdravá chipsy jsou na světě!

Domácí chipsy.

Vejce

Vajíčka jako studenti milujeme všichni pro jejich snadnou a celkem rychlou přípravu. Stále ještě ale můžeme ušetřit další vzácné minuty na učení a vajíčka uvařit v mikrovlnce. Míchaná vajíčka připravíme tak, že si dvě rozmícháme v misce, přilijeme dvě lžíce mléka, osolíme a opepříme. Pak je na poloviční výkon dáme do trouby cca na minutu a párkrát promícháme.

Míchaná vajíčka za minutu.

Nejsnazší způsob, jak si je uvařit natvrdo, je rozklepnout si jedno vejce do misky a lehce propíchnout žloutek. Vlníme na poloviční výkon zhruba minutu, ale opět záleží na výkonu trouby, takže vajíčko můžeme po očku hlídat. Další minutu ještě necháme dojít uvnitř trouby.

Vajíčko z mikrovlnky.

Těstoviny

Podobně si můžeme zkrátit i dobu vaření těstovin. Stačí je nasypat do větší mísy vhodné pro vaření v mikrovlnce a zalít zhruba dvojnásobným množstvím horké vody a osolit. Nastavíme na plný výkon a vaříme asi 8 minut. Těstoviny je vhodné aspoň jednou promíchat. Když se všechna voda nevyvaří, jednoduše slijeme, může se také stát, že ještě nejsou hotové, tak snadno dolijeme vodu a vaříme dál.

Mrkvový dort z hrníčku

A že na vás přišla po obědě chuť na něco sladkého, a to rychle? Není problém, mikrovlnná přítelkyně vám totiž vykouzlí témeř jakýkoli dezert, od bábovky až po medovník. Poslední dobou se stal velice oblíbeným dezertem tzv. mugcake, což doslova znamená dort z hrníčku, a je typický přípravou v mikrovlnné troubě. A takový mrkvový expres dortík zní dobře, ne?

Mrkvový mugcake.

Ingredience:

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce mléka
  • Půlka střední mrkve nastrouhané najemno
  • Půl lžičky kypřicího prášku
  • Lžíce medu (případně cukru)
  • Lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • Lžička oleje
  • Oříšky, sušené ovoce nebo semínka podle chuti

V míse si smícháme všechny ingredience dohromady, až nám vznikne kompaktní hmota kozistence jako těsto na lívance, jinými slovy ani moc tekuté, ani moc hutné. Vhodný hrníček si vymažeme olejem nebo máslem a těsto do něj nalijeme. Nemělo by sahat až k okraji, dortíky během pečení trochu vylezou. Pečeme na plný mikrovýkon  zhruba dvě až tři minuty. Ještě s teplým hrníčkem utečeme do postele pod peřinu a tajně mlsáme. Anebo si ho vyklopíme a sníme s šálkem dobré kávy.

Mugcake.

Cookies za minutu

A při našem pečení se nemusíme omezovat jen různými koláči, ale hravě připravíme i čokoládové sušenky

Ingredience:

  • Tři lžíce hladké mouky
  • Lžíce másla
  • Lžíce medu
  • Žloutek
  • Špetka soli
  • Čokoláda, ořechy

V hrníčku si rozpustíme máslo, ke kterému postupně přimícháme med, žloutek, mouku, sůl a nalámanou čokoládu s ořechy. Všechno promícháme, těsto opět přendáme do hrníčku a dáme na nejvyšší výkon na 45 sedkund péct. Jíme ještě za tepla, neboť roztékající čokoláda je nejlepší.

Čokoládová cookie.

Někdy zkrátka není času nazbyt, ale hlad bývá vždy, tak proč se odbývat ošklivými polotovary a raději si rychle neuvařit něco skutečného, a to dokonce i v mikrovlnce!

 

Taky vás příprava jídla v mikrovlnné troubě nadchla jako nás? Podělte se o nové recepty na našem Facebooku.

 

Foto: Karolína Hejlová, StudentPoint.cz, Flickr (Stéfan)

Podobné články