A máme tu krevety!

Lehké vklouznutí pod pokličku oblíbených a snadno připravitelných mořských plodů.

O mořských plodech se říká, stejně jako o olivách, že je lidé buď milují, nebo nenávidí. U krevet je však jiné to, že přestože kolikrát vypadají syrové či nevyloupané opravdu nevábně, když se dobře připraví, chutnají báječně – takže tady věřím, že ten krůček od nenávisti k oblibě není až tak velký a krevety mají dost vysokou šanci, že si je zamilujete. Navíc mají vysoký obsah proteinů, velmi malé procento tuku, omega-3 mastné kyseliny, vitamín B12, jód a spoustu dalších, převážně pleti a zubům, prospěšných látek.

Úpravě se meze nekladou.

Krevety jsou označovány několika různými termíny jako například garnely, shrimps, prawns či gambas. Z asi 3 000 existujících druhů se již přibližně 350 loví ke komerčnímu využití. U nás v České republice jsou považovány za nejoblíbenější, co se mořských plodů týče, a ze základního hlediska je lze dělit na teplomilné a ty, které milují vodu studenou. Mnoho druhů, jak u nás, tak ve světě, se navíc získává z umělých chovů (převážně z Asie a Jižní Ameriky). Přestože se krevety podávají v průběhu celého roku, zimní měsíce se jimi těší více, neboť v těch letních se krevety rozmnožují.

Pohrajte si s designem - bude to stát za to.

V nabídce najdete různé velikosti a nejdostupněji je můžete koupit v supermarketech, kdy se jedná o krevety hluboce zmrazené – buď předvařené, nebo syrové, prodávané v různých baleních. Ideální je však nákup v nějaké „speciálce“ – osvědčený mám například Seefood v Praze, nebojte se však ani třeba Makra, kde je kvalita ryb a mořských plodů na velmi vysoké úrovni a vždy si tam člověk vybere. V obou případech lze koupit krevety jak mražené, tak i chlazené, předvařené či syrové. Nenechte se však zmást, že ty chlazené jsou „100% čerstvé“. To je u nás prostě problém. Většinou se jedná o to, že byly v rámci transportu určitým způsobem zmrazeny – a do jaké míry (například pouze převoz v tříšti) je jedno, pořád jde o formu mražení. Není to však nic špatného a určitě můžete dostat krevety vysoké kvality.

Neošetřené krevety až tak oku nelahodí, ale nebojte se jich.

Tyto „speciálky“ totiž většinou nakupují takové kousky, které jsou zmrazeny šetrně a i následné rozmrazení je velmi pečlivě ošetřeno. Jde tedy o tuto špičkovou péči a dobu, po kterou jsou mořské plody v mraženém stavu uchovány. Jak mi jeden odborník vysvětlil, takto nabízené krevety tedy svoji kvalitu mají a ve srovnání s těmi ryze čerstvými jsou prakticky k nerozeznání. Krevety jsou totiž k zákazníkovi dodávány v rámci pár dní, tudíž si dovedou zachovat svoji šťavnatost i výtečnou chuť.

Tepelnou úpravou zkrásní.

Při nákupu nebalených a neloupaných krevet je důležité, aby byly skořápky lesklé a neporušené. Soustřeďte se i na vůni, která by měla být jemná a příjemná. Pokud narazíte na krevety nevařené, neděste se jejich našedlé barvy, vařením totiž zkrásní. I když koupíte „superčerstvé“ kousky, dbejte na jejich co nejrychlejší zpracování. Pokud se k přípravě ten den nedostanete, odstraňte jim hlavičky, protože ty se kazí úplně nejrychleji. Ocásky klidně ponechejte, v ledničce vám takto ošetřené krevety den, maximálně dva vydrží.

Vyloupané (pouze s ploutvičkou), očištěné - teď jen už ten správný recept.

Příprava krevet není vůbec obtížná. Pokud si koupíte ty neloupané, je potřeba jim odlomit hlavičku (párkrát s ní zakruťte) a potom vyloupnout ze skořápky, přičemž poslední článek a ocasní ploutvička se většinou nechávají neoloupané. Kreveta se za ně při jídle dobře drží. Nezapomeňte ji ještě zlehka na hřbetní straně naříznout a odstranit tmavé střívko uvnitř. Některé mají ještě i nožičky, těch se zbavíte lehkým škubnutím směrem od tělíčka. Nakonec omytí pod vodou a máte hotovo.

Jestliže budete loupat krevety mražené, počkejte, až trošku povolí, jinak by se vám loupaly opravdu špatně. Když je budete rozmrazovat přes noc, dejte je do misky s ledem a ještě do lednice. Vyloupání můžete nechat až na hotový pokrm, krevety tak budou chutnější, na druhou stranu je to komplikovanější, když jsou například již namočené v omáčce. Pro přípravu větších krevet však určitě doporučuji s loupáním počkat. Hlavičky a skořápky můžete využít ještě na přípravu vývaru.

Využít je můžete čistě i jen jako ozdobu.Co se týče úpravy, můžete je restovat, smažit, grilovat (na to jsou vhodné ty větší kousky jako krevety tygří nebo královské) i dusit. Tepelná úprava je blesková, stačí jim pár minut, samozřejmě záleží na velikosti a na tom, zda jsou již předvařené. Jejich chuť nejlépe vynikne v kombinaci s česnekem, bylinkami, citrónem, asijským kořením (chilli, koriandr, kari nebo zázvor), ale i bílým vínem a samozřejmě olivovým olejem. Chutné jsou nejen ty čistě kořeněné, ale i ty podávané s omáčkami nebo v salátech – je však dobré zachovat aspoň jejich vlahou formu, neboť čím teplejší, tím chutnější. Krevety můžete i obalovat v těstíčku, míchat s rýží v rámci paelly (podobné rizotu) či je využít jen pro ozdobu. Receptů je nesčetně, tak s chutí na ně!

Foto: Photl.com, Deviantart.com

Podobné články