Každému z nás se už někdy stalo, že jsme použili příliš mnoho koření nebo se nám dostala voda do slánky. V tomto článku najdete nejen rady, jak tyto nehody zvrátit, ale také návody, jak si věci usnadnit.
Co dělat:
Když jídlo přesolíte
Pokud vám omylem spadne do hrnce slánka, oškrábejte brambor a vhoďte ho tam. Brambory vsáknou veškerou sůl (tudíž vám nedoporučuji je pak jíst). Říká, že je nikdy nemůžete přesolit. I když je to velmi těžké, už se to stalo i v lepších rodinách.
Když překořeníte maso nebo polévku
Co dělat, když se při výtvoru kulinářského díla necháte unést, a použijete téměř každý druh koření, který doma máte? Přidejte do jídla trošičku mléka. Chuť pokrmu tím nezměníte, ale zjemní to příchuť koření.
Když vám navlhne sůl
Pokud vám do slánky jakýmkoli způsobem vnikne voda, nejjednodušší je promíchat ji s několika zrnky syrové rýže. Ta nasákne veškerou vlhkost, sůl zůstane sypká, a těch pár zrnek v jídle překážet nebude.
Abyste u krájení cibule nebrečeli
Pokud nechcete po celou dobu vaření slzet a snažit se přes slzy v očích strefit s přísadami do hrnce, navlhčete si prkénko, popřípadě také cibuli. Brýle nepomáhají, ať si kdo chce, co chce, říká. Také je dobré používat vždy naostřený nůž.
Aby vám jablko a banán nezhnědly
Rozemleté banány a nastrouhaná jablka mají tendenci hnědnout, pokud je nesníte hned po jejich úpravě. Tomu můžete předejít tím, že je pokapete šťávou z citronu. Ponechají si osvěžující chuť a jejich přirozená barva vydrží déle.
Aby se vám maso na pánvi nekroutilo
Předtím než položíte maso na pánev, do pekáče nebo do hrnce, nařízněte ho trochu na krajích. Maso se totiž při tepelné úpravě scvrkává a nakrojením předejdete tomu, aby se okraje masa zvedly. Tudíž se bude opékat rovnoměrně.
Aby bylo hovězí krásně měkké
Den předtím, než ho použijete, naklepejte ho, a z obou stran ho potřete olejem. Pak už ho jen zarolujte, vložte ho do alobalu a dejte ho do lednice. Po úpravě bude maso krásně měkoučké.
Aby jídlo ohřívané v mikrovlnce nebylo vysušené
Pokud ohříváte jídlo v mikrovlnce a bojíte se, že bude suché, postavte vedle talíře skleničku s vodou. Vzduch bude vlhčí a jídlo se nevysuší. A co víc? Bude jako čerstvé.
Aby ohřívaná rýže byla dobrá
Ohřívat rýži, to byl vždycky problém. Stačí ji vložit do mikrotenového sáčku a pak do vroucí vody na 5 minut. Bude chutnat, jako by byla právě uvařena.
Aby vám při nalévání vroucí vody nepraskla sklenice
Máte návštěvu a chcete nalít čerstvě uvařený čaj do skleněné konvice? Je to dost nebezpečné. Pokud sklo není dost silné, může prasknout. Na to ale existuje jednoduchý recept. Vložte do konvice nebo jakékoli nádoby ze skla, kterou použijete, stříbrnou lžíci, a sklo nepraskne.
Foto: Sxc.hu, Morguefile.com