Bez cukru, bez tuku, bez mouky, bez chuti? NE!

Zdravé, rychlé, dietní a hlavně dobré mlsání je snem každého z nás. Díky těmto receptům můžete hodit výčitky za hlavu.

Zní vám to jako utopie? Nebo snad nevěříte všem těm low-fat a low-calories produktům, co na nás vyskakují v supermarketech? Upřímně řečeno se ani moc nedivím, většinou opravdu nejde o žádné dobroty a často dochází akorát ke zklamání. Opačně je tomu u doma udělaných sladkostí, které jsou skutečně zdravé, bez zbytečných kalorií a hlavně opravdu výborné!

Ať už z jakéhokoli důvodu chcete vyřadit ze svého jídelníčku cukr, mouku nebo tuk, zkuste následující tipy. Recepty jsou snadné na přípravu a krom toho, že jsou chutné, prospějete svému tělu. Díky ovesným vločkám dodáte tělu dostatek vlákniny,  navíc vás zasytí na delší dobu než obyčejná bílá mouka, ovocné pyré hravě nahradí cukr, který škodí nejen postavě, ale také například zubům.Vyřazením másla z pečení zase uvolníme místo pro tuky například z ořechů.

Banánové muffiny

Muffiny jsou skvělý zákusek nejen pro děti, ale také na různé oslavy nebo přes týden, kdy poslouží jako rychlá a praktická svačinka do školy. V těchto nenajdete ani špetku cukru, a přitom jsou sladké akorát. Nevzpomenete si ani na to, že by snad chyběla mouka nebo olej.

Ingredience:

  • 2 banány
  • 1 větší sladké jablko
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • Půl lžičky jedlé sody
  • 1 hrníček jemně mletých ovesných vloček – „ovesná mouka“
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • Půl hrníčku mléka
  • 2 lžíce burákového másla – lze vynechat nebo nahradit ořechy či sušeným ovocem

Banány si rozkrájíme na kolečka, jablko oloupeme a nakrájíme na menší kousky a ovoce společně rozmixujeme na pyré. Do toho přimícháme vajíčka, mléko a burákové máslo. Do mokrých ingrediencí nakonec vmícháme ještě ty suché, tedy ovesné vločky celé i mleté, kypřicí prášek a jedlou sodu. Těstem poté naplníme košíčky na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. 

Zdravější verze muffinů je díky ovocnému pyré krásně měkká a vláčná.

Fazolové brownies

Nenápadné schovávání zeleniny do moučníků není žádnou novinkou, určitě jste už slyšeli o cuketovém chlebíčku nebo třeba o mrkvovém dortě. Ovšem takové hříšně kalorické brownies, které všichni tak milujeme, není vůbec špatný nápad trochu odlehčit. A musím říct, že tahle verze opravdu stojí za to! Fazole v nich absolutně vůbec nejsou cítit a med s banánem se postarají o správnou vláčnost typickou pro brownies. Ale i tak radši nikomu před ochutnáním tajnou ingredienci neprozrazujte.

Ingredience:

  • Plechovka červených fazolí v nálevu
  • Půl banánu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce kakaa
  • Lžička kypřícího prášku
  • Půl hrníčku celozrnné mouky
  • 50 gramů nalámané kvalitní hořké čokolády

Fazole z konzervy pořádně propláchneme v cedníku nebo sítku pod tekoucí vodou, aby nám nezůstal žádný nálev. Poté je poctivě společně s banánem rozmixujeme, je lepší, když v brownies nezůstanou kousky. Vmícháme vejce a med, poté přidáme společně kakao, kypřicí prášek, mouku a kousky čokolády a pořádně promícháme. Těsto vlijeme ideálně do formy na biskupský chlebíček nebo do nějakého menšího pekáčku. Pečeme v předehřáté trroubě na 200 stupňů zhruba 20 minut.

Nikdo nepozná, že v těchto krasavcích se schovávají fazole.

Banánové lívance

Před pár lety prolétly internetem tyto kouzelné lívance jako uragán. Autorkou je milá blogerka Cassey Ho, cvičitelka POP Pilates. Na jejím blogu Blogilates najdete kromě tohoto receptu spoustu dalších podobně upravených tipů a rad na vaření a cvičení. V případě banánových lívanečků se jedná skutečně o supersnadný recept, jenom banán, dvě vajíčka a jedna pánev s kapkou oleje. Můžete se podívat i na Casseyino video.

Ingredience:

  • 1 banán
  • 2 vajíčka
  • Lžíčka kokosového nebo jiného oleje

Velmi snadné. V míse rozmačkáme banán společně s vajíčky. Na pánvi si rozehřejeme olej a z těsta vytvoříme několik menších lívanečků, které osmahneme z obou stran. Zhruba tři minuty a snídáme. Doporučuju s burákovým máslem a ovocem.

Dobrá snídaně dokáže zpříjemnit celý den.

Ovesné cookies

Sušenky chroupeme ke kávě, čaji nebo jen tak s chutí všichni, kousání něčeho křupavého nás může dokonce i uklidnit. Jediné, co mě naopak trochu zneklidňuje, bývá složení takových sušenek  nebudeme si nic nalhávat, není to žádná sláva. Naštěstí i tady se dá trochu pohrát s ingrediencemi a ulehčit tak svědomí.

Ingredience:

  • Půl hrníčku ovesných vloček
  • Půl hrníčku celozrnné mouky
  • 1 banán
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Hrst sušených brusinek nebo jiného ovoce či oříšků

Banán rozmačkáme vidličkou, tentokrát můžeme klidně nechat i pár kousků, a přimícháme zbylé ingredience. Měla by nám vzniknout polotuhá hmota, ze které pomocí dvou lžící na pečicí papír tvoříme placičky. Sušenky dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů zhruba na 15 minut.

Z těsta si nejdříve vytvarujeme malé placičky a dáme péct.

S mlékem tvoří sušenky skvělou a zdravou kombinaci, to ví i můj pes.

Mlsání je radost a já jsem mlsal největší. V žádném případě neodsuzuji žádné sladkosti, ani ty největší prasečinky, myslím na tebe, můj milovaný větrníku, ale není od věci občas zkusit změnu a trochu se zamyslet nad složením všech těch našich dobrot. A garantuji vám, že výše uvedených dobrot už se nevzdáte!

 

Zkoušíte rádi nové recepty, které jsou nejen dobré, ale také zdravější než ty klasické? Napište nám svoje tipy na Facebook.

 

Foto: Karolína Hejlová, StudentPoint

Podobné články