Bez lepku není jen pohanka

Lepek se stává strašákem pro čím dál více lidí. Když už vás jednou diagnostikují jako celiaka, musíte se řídit dietou. Je však možná nějaká prevence?

O bezlepkové dietě už bylo napsáno mnoho článků a ještě jich jistojistě přibude, protože počet celiaků v České republice i ve světě rapidně stoupá. Někteří lidé se domnívají, že je to způsobené přespřílišnou konzumací obilovin zbavených slupek a klíčků nebo také jinak – bílé mouky. Celková spotřeba pečiva denně je alarmující a příprava běžných jídel bohatých na polysacharidy různých druhů téměř vymizela. Ono je přece jenom jednodušší koupit si obloženou bagetu než se vařit s bramborami nebo rýží.

Lenost se nevyplácí, důležitá je prevence!

Lepší je stravovat se racionálně teď, než být pak donucen diagnózou. Chce to jen trochu času, odhodlání a kreativity. Bezlepková strava může být pro celiaky velmi finančně náročná, ale pro vás, kteří chcete pouze ulehčit svému trávícímu traktu, to tak vůbec nemusí být. Stačí se pořádně porozhlédnout a využít toho, co se nám samo nabízí.

Bezlepkové není jen „přeškrtnutá pšenice“

Přirozeně bezlepkových potravin je celá škála a ne každá z nich je v obchodech označena přeškrtnutou pšenicí. Je mnoho zdrojů bezlepkových potravin a nepřeberné množství možností, jak je zpracovat. Pohanka už je naše stará známá, ale co třeba jáhly, rýže, kukuřice nebo všemi oslavovaná quinoa?

Místo knedlíku polentové noky

Kukuřičné suroviny patří u nás k těm nejužívanějším a jakmile si zvyknete na specifickou chuť kukuřice, může být vaší skvělou společnicí. Zkuste například vyměnit houskový knedlík za polentové noky. Zaberou vám jen asi deset minut. Místo špaget s rajčatovou omáčkou si kupte rýžové nudle a zkuste je na asijský způsob. Rutinu v podobě ranní ovesné kaše zkuste oživit jáhlovou kaší, která trvá sice o něco déle, její chuť je ale výtečná. Quinou můžete zkusit pro zpestření místo kuskusu nebo bulguru, konzistence je podobná a dá se jíst i nasladko.

Pečivo vynechte

Co se týče pečiva, nejezte ho vůbec – stejně se po něm jenom tloustne. Raději zkuste jídla přirozeně obsahující jak sacharidy, tak i tuky a bílkoviny. Zeleninový salát s opečeným kuřetem a jogurtovým dipem přece vůbec nezní špatně, ne? A kde že je tam lepek? Chystejte si do školy nebo do práce zdravé svačinky, ať vás to nepokouší tíhnout k stánkům s pizzou nebo rychlým občerstvením. Lepší je začít teď, než pak plakat nad rozlitým mlékem.

Foto: wikipedia.org, sxc.hu


Píšeme nejen o bezlepkových potravinách, které jsou vhodné do různých diet. Zkusili jste už třeba proteinovou nebo keto dietu? Pokud ne, můžete si o nich u nás přečíst víc.

Podobné články