Indická kuchyně
Indická kuchyně je typická hojným používáním koření. Ze začátku by to mohl být trochu nezvyk, ale vězte, že kombinace předem naloženého a ugrilovaného kuřecího masa s hustou rajčatovou omáčkou s kardamomem, hřebíčkem nebo zázvorem vás příjemně překvapí.
Máslové kuře
Suroviny:
Maso:
2 větší očištěná kuřecí prsa
2 stroužky česneku (utřené)
2 cm čerstvého zázvoru (najemno nastrouhaný)
1/2 lžičky soli
1 lžička pálivé papriky
1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce bílého jogurtu
1/2 lžičky garam masaly
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička drceného kmínu
Omáčka:
1 lžíce másla
2 stroužky česneku (pokrájené na plátky)
2 cm čerstvého zázvoru (pokrájený na plátky)
semínka z 1 kardamomu
2 hřebíčky
1 lžička garam masaly
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1–2 lžičky pálivé papriky
400 g rajčatového pyré
1 lžíce citronové šťávy
100 ml vysokoprocentní smetany
40 g másla
+ sůl, cukr na závěrečné dochucení
Postup:
Maso nakrájejte na kousky o velikost 3–4 cm a v míse ho smíchejte se všemi surovinami. Zakryjte poklopem a nechte odležet v lednici 3–4 hodiny.
Troubu předehřejte na 180 °C a maso pečte pod grilem asi 15 minut (nebo dokud nebude měkké).
Na omáčku v pánvi rozehřejte lžíci másla, přidejte nakrájený česnek a zázvor a opékejte asi minutu. Poté přidejte kardamom, hřebíčky, garam masala koření, kurkumu, koriandr a papriku, zamíchejte a opékejte asi dvě minuty, dokud se nerozvoní.
Do pánve nalijte rajčatové pyré a citronovou šťávu, zamíchejte a chvilku povařte. Poté přidejte upečené maso a důkladně promíchejte.
Nakonec přilijte smetanu a 40 g másla. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a omáčka nebude krémová.
Podávejte nejlépe s rýží nebo chlebem naan.
Máte rádi indickou kuchyni a kořeněná jídla? Podělte se s námi o váš názor na našem Facebooku!
Foto: Flickr.com (Alpha, cyclonebill, Zack Greant)