Butter Chicken – indické máslové kuře

Kořeněné indické jídlo, kterého nebudete mít nikdy dost. A zvládnete ho hravě i doma!

Indická kuchyně

Indická kuchyně je typická hojným používáním koření. Ze začátku by to mohl být trochu nezvyk, ale vězte, že kombinace předem naloženého a ugrilovaného kuřecího masa s hustou rajčatovou omáčkou s kardamomem, hřebíčkem nebo zázvorem vás příjemně překvapí

Koření.

Máslové kuře

Suroviny:

Maso:

2 větší očištěná kuřecí prsa

2 stroužky česneku (utřené)

2 cm čerstvého zázvoru (najemno nastrouhaný)

1/2 lžičky soli

1 lžička pálivé papriky

1 a 1/2 lžíce citronové šťávy

3 lžíce bílého jogurtu

1/2 lžičky garam masaly

1/2 lžičky kurkumy

1 lžička drceného kmínu

Omáčka:

1 lžíce másla

2 stroužky česneku (pokrájené na plátky)

2 cm čerstvého zázvoru (pokrájený na plátky)

semínka z 1 kardamomu

2 hřebíčky

1 lžička garam masaly

1 lžička kurkumy

1 lžička mletého koriandru

12 lžičky pálivé papriky

400 g rajčatového pyré

1 lžíce citronové šťávy

100 ml vysokoprocentní smetany

40 g másla

+ sůl, cukr na závěrečné dochucení

Postup:

Maso nakrájejte na kousky o velikost 34 cm a v míse ho smíchejte se všemi surovinami. Zakryjte poklopem a nechte odležet v lednici 34 hodiny.

Troubu předehřejte na 180 °C a maso pečte pod grilem asi 15 minut (nebo dokud nebude měkké).

Na omáčku v pánvi rozehřejte lžíci másla, přidejte nakrájený česnek a zázvor a opékejte asi minutu. Poté přidejte kardamom, hřebíčky, garam masala koření, kurkumu, koriandr a papriku, zamíchejte a opékejte asi dvě minuty, dokud se nerozvoní.

Do pánve nalijte rajčatové pyré a citronovou šťávu, zamíchejte a chvilku povařte. Poté přidejte upečené maso a důkladně promíchejte.

Nakonec přilijte smetanu a 40 g másla. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a omáčka nebude krémová.

Podávejte nejlépe s rýží nebo chlebem naan.

Máslové kuře a spousta dalších dobrot.

 

Máte rádi indickou kuchyni a kořeněná jídla? Podělte se s námi o váš názor na našem Facebooku!


Foto: Flickr.com (Alpha, cyclonebill, Zack Greant)

Podobné články