Houbový kuba
Staročeský kuba je jedno z typických vánočních jídel, které přestože jeho tradice sahá velmi daleko, stále ještě je hojně připravováno. Jedná se o velice jednoduchý pokrm. Hlavní ingredience tvoří vařené kroupy a pravé hřiby. Co tam dále nesmí chybět je také česnek, který se tam dříve přidával hlavně proto, že mu dříve byla přisuzována tajemná moc, která si hravě poradí se všemi nemocemi a zlými silami.
Rybí polévka
Pokrm, který rozhodně není pro každého, avšak nepopiratelnou tradicí. Jedná se o rybí vývar se zeleninou a řádnou dávkou česneku. Podává se nejen k večeři, ale především k obědu před houbovým kubou.
Šunkové závitky s křenovou šlehačkou
Pokrm, který stále ještě představuje oblíbený předkrm svatebních hostin, ale i vánoční pochoutku. Skládá se z šunky složené do ruličky, která je naplněna šlehačkou s příchutí křenu.
Vinné klobásky
Vinná klobása, oblíbená pochoutka, která pravděpodobně představuje náhražku tradiční bílé klobásy z Bavorska, se u nás objevuje již od nepamět a v některých rodinách tvoří nedílnou součást štědrovečerní hostiny. Je stočena do spirály, která byla dříve považována za tvar značící bezpečí.
Černá omáčka s perníkem
Omáčka nasladko, která se skládá z perníku, sušeného ovoce a různého druhu oříšků, také mnozí z nás považují za tradiční pokrm. Obvykle se pojídá jako předkrm a namáčí se do něj kus vánočky.
Štola
Vánoční pečivo, velmi sladká buchta naplněná rozinkami, ořechy, kandovaným ovocem a obalená v čokoládě. Přestože má tradici převážně v německy mluvících zemích, ani u nás často na štědrovečerní tabuli nechybí.
Vánočka
Vánočka je však již mnohem tradičnější než štola! Typické vánoční pečivo plněné rozinkami, ořechy či mandlemi nechybí snad v žádné rodině!
Smažený kapr a bramborový salát
Pokud jsou tématem Vánoce, neexistuje snad tradičnější pokrm než je smažený kapr v trojobalu podávaný s bramborovým salátem, který se skládá s brambor, zeleniny a majonézy!
A všechny tyhle mňamky je samozřejmě třeba řádně zapít tradičním svařeným vínem!