Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Jedná se většinou o jednoduché jídlo snadné na přípravu, které vám dodá energii a nakopne vás do nového dne. Snídaně se liší napříč světem a kulturami, stejně tak se liší doba konzumace.
Švédsko
Švédové si potrpí na kvalitní a zdravou stravu. Typická snídaně se skládá ze sýra a křupavého chleba knäckebröd. Jako nápoj se používá čaj, džus nebo mléko, kterého Švédi vypijí nejvíce na světě. Dnes ale spousta lidí dává přednost univerzálním snídaním jako müsli, cereálie a jogurty. Samozřejmostí je zelenina.
Francie
Snídaně ve Francii je oproti ostatním poměrně jednoduchá a velmi sladká. Ráno začíná v kavárnách, kde podávají čerstvé croissanty, taštičky plněné čokoládou a bagety s máslem a džemem. K pití se podává čaj, káva nebo horká čokoláda. Jestli si chcete dát pravou francouzskou snídani, skočte někdy do Paula.
Mexiko
Mexičané si snídani opravdu vychutnávají a udělají si na ni čas. Klasickou sestavu tvoří míchaná vajíčka ochucená o různě pálivé omáčky a fazole. Jako příloha poslouží tradičně tortilla nebo bílé pečivo a džus. Následuje sladké pečivo podávané s kávou.
Anglie
Anglická snídaně je pojem a z našeho pohledu je hodně tučná a těžko stravitelná. Je velmi rozšířená po světě – její základ tvoří míchaná vajíčka, slanina a klobásky. Následují fazole, šunka a tousty s džemem. K anglické snídani patří neodmyslitelně čaj nebo káva.
Pákistán
Oblíbenou pochoutkou v této muslimské zemi jsou bezesporu placky z pšenice nebo celozrnné mouky, které jsou obdobou našeho chleba. Placky se plní zeleninovou směsí s máslem a kořením nebo ostrou omáčkou.
Turecko
Snídání v Turecku je vlastně taková hostina, kdy se sejde často celá rodina a příbuzenstvo. Asi nejdůležitější součástí je čaj, který nesmí chybět a připravuje se jako první. Podává se pečivo v různých podobách – od pita až po jakési donuty. Dále se připravují placky plněné zeleninou, bramborami nebo špenátem. Nesmí chybět vajíčka, zelenina, sýr, klobásky ani turecká slanina.
Čína
Téměř vůbec se neliší od jídel, které se jedí v průběhu dne. Nepostradatelnou součástí je lepkavá rýže nebo nudle se zeleninou a masem. Veliké oblibě se těší drůbež, vepřové maso a ryby. Oblíbené jsou i houby, bambusové výhonky a různé omáčky. Samozřejmě nesmí chybět čaj.
Foto: Wikipedia.org, Flickr.com, WordPress.com, Freeimages.com