Co si mažou vegani na chleba?

Je mnoho možností, co si na chleba namazat, ale ne všechny musí obsahovat živočišné látky.

Když se rozhodnete stát se veganem, zjistíte, jak musíte náhle překopat svůj denní režim. O jídle začnete více přemýšlet a trávíte i více času v kuchyni.

Nedávno se mě někdo štiplavě a s úšklebkem zeptal, co si mažu na chleba. Doufám, že jsem mu podala dost alternativ, aby přestal o veganství pochybovat.

Mezi mé favority patří tyto jednoduché a výborné pomazánky. Všechny ingredience jsou snadno dostupné a pomazánky máte navíc v mžiku hotové.

Cizrnová tofu pomazánka

Potřebujete: cizrnu v konzervě

                        tofu (můžete si zvolit příchuť)

                        4 lžíce olivového oleje

                        sůl, pepř, mletou papriku, kurkumu (dle chuti)

                        sójovou omáčku

                        2 lžičky dijonské hořčice

Procedíme cizrnu a vsypeme ji do mísy (můžeme nechat trochu nálevu), přihodíme nakrájené tofu, zalijeme olivovým olejem, osolíme a okořeníme podle chuti. Poté vše jednoduše rozmixujeme. Pokud je pomazánka příliš hustá, zředíme ji trochou vody. Při podávání si můžeme jako třešničku navrch poklást nakrájené černé olivy.

Cizrnová tufu pomazánka je opravdu vynikající.

Vegatataráček

Tato pomazánka je především pro ty, kteří to občas rádi ostré. Hodí se na topinky nebo na křupavé toustíky (samozřejmě bez stop mléka či vajec).

Potřebujete300 g brambor vařených ve slupce

                        100 g ostrého kečupu

                         70 g cibule

                         2 až 3 stroužky česneku

                        olej, sůl, sojová omáčka, worcester,tabasco,plnotučná hořčice, sladká paprika

Oloupané uvařené brambory nastrouháme do mísy. V kastrůlku si na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibulku, kterou následně přidáme k bramborám. Dále do směsi přimícháme rozmačkaný česnek (doporučuji odstranit jádra česneku, zamezíte tak následné těžkosti od žaludku) a ochutíme solí a zbytkem ingrediencí podle toho, jak moc máte rádi pikantní chuť.

Papriková pomazánka

Potřebujete2 kg červené papriky

                        1 kg zelené papriky

                        0,5 kg mrkve (nejlépe s natí)

                        1 kg cibule

                        6 hlaviček česneku

                        13 dkg cukru

                        13 dkg soli

                        1 láhev oleje

                        2 dcl octa

                        2 lžíze hořčice

                        2 lžíce mletého pepře

Všechnu zeleninu omyjeme, očistíme a pomeleme v masovém mlýnku. Poté přidáme cukr, sůl, olej a ocet a hodinu vaříme. Nezapomeneme čas od času směs promíchat. Po sejmutí z plamene necháme vychladnout. Do vychladnuté směsi přidáme hořčici a mletý černý pepř. Směsí plníme sklenice a pevně uzavřeme.

Chilli papriková pomazánka.

Avokádovo-mandlová pomazánka

Potřebujete: hrst mandlí

                        1 měkčí avokádo

                        1 až 2 lžíce olivového oleje

                        sůl, pepř, špetka kari kořené

Hrstku mandlí rozmixujeme nebo nakrájíme na malé kousky. Avokádo vydlabeme, zakápneme olivovým olejem a dochutíme. Poté přidáme mandle a znovu vše rozmixujeme. Výsledek je opravdu báječný. Avokádová pomazánka se pro své prospěšné tuky hodí jako svačinka na výlety.

Avokádová pomazánka s madlemi je skvělý zdroj energie.

Slunečnicová pomazánka

Potřebujete: balení slunečnicových semínek (loupaných)

                        100 g řapíkatý celer

                        3 česnek

                        med

                        1 citrón

                        kousek zázvoru

Přes noc si namočíme slunečnicová semínka. Ráno je můžeme naházet do mixéru s nakrájeným řapíkatým celerem, 3 stroužky prolisovaného česneku, štávu z citrónu, kousek nastrouhaného zázvoru, 1 až 2 lžičky medu a olivového oleje. Mixujte, dokud nebude směs hladká a nevznikne sněhově bílá pomazánka.

 

Máte dotazy, líbil se vám článek? Neváhejte nás kontaktovat na Facebooku!


Foto: Jana Břízová, StudentPoint.,photl.com

Podobné články