Když se rozhodnete stát se veganem, zjistíte, jak musíte náhle překopat svůj denní režim. O jídle začnete více přemýšlet a trávíte i více času v kuchyni.
Nedávno se mě někdo štiplavě a s úšklebkem zeptal, co si mažu na chleba. Doufám, že jsem mu podala dost alternativ, aby přestal o veganství pochybovat.
Mezi mé favority patří tyto jednoduché a výborné pomazánky. Všechny ingredience jsou snadno dostupné a pomazánky máte navíc v mžiku hotové.
Cizrnová tofu pomazánka
Potřebujete: cizrnu v konzervě
tofu (můžete si zvolit příchuť)
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, mletou papriku, kurkumu (dle chuti)
sójovou omáčku
2 lžičky dijonské hořčice
Procedíme cizrnu a vsypeme ji do mísy (můžeme nechat trochu nálevu), přihodíme nakrájené tofu, zalijeme olivovým olejem, osolíme a okořeníme podle chuti. Poté vše jednoduše rozmixujeme. Pokud je pomazánka příliš hustá, zředíme ji trochou vody. Při podávání si můžeme jako třešničku navrch poklást nakrájené černé olivy.
Vegatataráček
Tato pomazánka je především pro ty, kteří to občas rádi ostré. Hodí se na topinky nebo na křupavé toustíky (samozřejmě bez stop mléka či vajec).
Potřebujete: 300 g brambor vařených ve slupce
100 g ostrého kečupu
70 g cibule
2 až 3 stroužky česneku
olej, sůl, sojová omáčka, worcester,tabasco,plnotučná hořčice, sladká paprika
Oloupané uvařené brambory nastrouháme do mísy. V kastrůlku si na oleji osmažíme jemně nakrájenou cibulku, kterou následně přidáme k bramborám. Dále do směsi přimícháme rozmačkaný česnek (doporučuji odstranit jádra česneku, zamezíte tak následné těžkosti od žaludku) a ochutíme solí a zbytkem ingrediencí podle toho, jak moc máte rádi pikantní chuť.
Papriková pomazánka
Potřebujete: 2 kg červené papriky
1 kg zelené papriky
0,5 kg mrkve (nejlépe s natí)
1 kg cibule
6 hlaviček česneku
13 dkg cukru
13 dkg soli
1 láhev oleje
2 dcl octa
2 lžíze hořčice
2 lžíce mletého pepře
Všechnu zeleninu omyjeme, očistíme a pomeleme v masovém mlýnku. Poté přidáme cukr, sůl, olej a ocet a hodinu vaříme. Nezapomeneme čas od času směs promíchat. Po sejmutí z plamene necháme vychladnout. Do vychladnuté směsi přidáme hořčici a mletý černý pepř. Směsí plníme sklenice a pevně uzavřeme.
Avokádovo-mandlová pomazánka
Potřebujete: hrst mandlí
1 měkčí avokádo
1 až 2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, špetka kari kořené
Hrstku mandlí rozmixujeme nebo nakrájíme na malé kousky. Avokádo vydlabeme, zakápneme olivovým olejem a dochutíme. Poté přidáme mandle a znovu vše rozmixujeme. Výsledek je opravdu báječný. Avokádová pomazánka se pro své prospěšné tuky hodí jako svačinka na výlety.
Slunečnicová pomazánka
Potřebujete: balení slunečnicových semínek (loupaných)
100 g řapíkatý celer
3 česnek
med
1 citrón
kousek zázvoru
Přes noc si namočíme slunečnicová semínka. Ráno je můžeme naházet do mixéru s nakrájeným řapíkatým celerem, 3 stroužky prolisovaného česneku, štávu z citrónu, kousek nastrouhaného zázvoru, 1 až 2 lžičky medu a olivového oleje. Mixujte, dokud nebude směs hladká a nevznikne sněhově bílá pomazánka.
Máte dotazy, líbil se vám článek? Neváhejte nás kontaktovat na Facebooku!
Foto: Jana Břízová, StudentPoint.,photl.com