Dubaj, Francie i Amerika jsou známé svou odvážností experimentovat (nejen) s jídlem. Ani tradiční pizza se takovému zacházení nevyhnula. Následující výčet příchutí a staveb, které se skutečně ve větším počtu servírují po celém světě, vás má slušnou šanci zarazit. To jste ještě nežrali…
Volské oči
O Francouzích je známo, že jejich chuťové buňky jsou poněkud distancované od těch našich. I když o pizze se žabími stehýnky jsme ještě neslyšeli, předsmažené volské oči jsou na rozjezd dost ujetým komponentem pizzy.
Quatro rybaggi?
Moskevská pizza se podobně jako quatro formaggi skládá ze čtyř různých druhů jedné ingredience. V tomto případě však jde o ryby, klasicky tedy tuňáka, makrelu, sardinky a lososa.
Je libo srolovat?
S upečeným těstem na pizzu lze provádět ledajaké úkony, než se naplní. Tímto způsobem vznikl například pizza kornout podobný tomu na zmrzlinu nebo pizza předem uhnětená do neobvyklých geometrických tvarů. Známý je i případ servírování několikapatrové pizzy.
Těstoviny
Možná by takovou pizzu šlo nazvat dvojitě italskou, ovšem na nezvyklosti by jí to neubralo. Kolínka, mašličky, špagety – můžete si vybrat, ale nejspíš se stejně hned přejíte prvními děma kousky.
Ovoce
Těsto nemusí být nutně namíchané na sladko, aby se přísadou pizzy mohly stát rozličné druhy ovoce. Oblíbené jsou například kiwi, plátky ananasu a jahody. Obvykle ovoce obkloupje i smetanový topping. Tak trochu smoothie?
Sušenky a čokoláda
Slova pizza a cheesecake (tedy po našem prý číský dort) se potkávají právě na sušenkové pizze – tedy klasickém těstu, doplněném o sladký smetanový základ a často kousky amerických cookies či čokolády. Tady jdou ovšem všechny zábrany jaksi stranou.
Snad se nám podařilo alespoň trochu inspirovat všechny chuťové dobrodruhy, kteří projednou na zmražená prkna z Lidlu nebudou pohlížet se soutrpnou lhostejností.
Foto: Flickr.com (Alan Paone, Karen and Brad Emerson, Mari Ma)