Couvert – zlodějina, nebo samozřejmost?

Jistě jste už zažili situaci, kdy se na účtence objevila položka „couvert“. Může ji restaurace automaticky účtovat? A co položka obsahuje?

Slovo couvert (čti „kuvér“) má několik významů. V zahraničí jej vnímají jako poplatek za stolování – tedy upravený jídelní stůl. V českém pojetí znamená možnost využít dochucovací prostředky, případně ošatku s pečivem.

V lepších restauracích se s položkou couvert na účtence prakticky nesetkáte. Je to dáno tím, že veškeré doplňky, které ke stolování potřebujete, jsou již zahrnuty v ceně jídla. Některé restaurace si však s účtováním hlavu nelámou a tuto položku účtují zákazníkovi paušálně.

Musím couvert platit?

Nabízí se dvě možnosti. Má-li restaurace v jídelním lístku uvedenou informaci o tom, kolik couvert stojí a co obsahuje, pak se placení nevyhnete. Pokud o něm v jídelním lístku není zmínka (a nevyužili jste jej), pak nic neplaťte. Dostanete-li se do nepříjemné situace a nemáte chuť vyjednávat, nabízí se elegantní řešení. Odečtěte couvert od spropitného, případně spropitné úplně vynechte.

 

Setkali jste se již s neférovým účtováním couvertu? Jak jste situaci vyřešili? Napište nám na Facebook!

 

Foto: freeimages.com (jakubson)

Podobné články