Daktyla je oblíbený venkovský chléb na Kypru a v Turecku. Jméno pečiva vychází z řecké měrné jednotky daktylos (řecký palec). Díky tomu se chléb tvaruje do menších špalíčků připomínajících prsty a sype se sezamovým semínkem. Tradičně se připravuje ze směsi bílé, celozrnné a jemně mleté kukuřičné mouky. Ta mu dodá originální zlatavou barvu těsta a nadýchanější strukturu střídky. Kůrka tohoto chleba je po upečení extra křupavá až křehká. Střídka je nadýchaná a může připomínat chuť veky.
Množství
6 prstů
Odpočívání
2 a 1/2 hodiny
Pečení
200 °C po dobu 30 minut
Budete potřebovat:
- 350 g hladké mouky
- 80 g celozrnné žitné mouky
- 80 g hladké kukuřičné mouky
- 350 ml vody
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce mléka + na potření před pečením
- sezamové semínko na posypání
Postup:
Čerstvé droždí nasypte do 100 mililitrů vlažné vody a nechte pět minut stát. Poté droždí v tekutiněrozmíchejte. V míse smíchejte všechny mouky se solí. Uprostřed muk udělejte důlek a nalijte do něj tekutinu s droždím. Vařečkou shrňte do důlku tolik mouky, abyste vymíchali řidší těstíčko. Mísu zakryjte utěrkou, nechte dvacet minut v teple odpočívat.
Přidejte olej, med, mléko a 100 mililitrů vody. Vmíchejte mouku, podle potřeby přidávejte zbytek vody. Vytvořit byste měli pevné vlhké těsto. To si přendejte na minimálně pomoučněný vál a hněťte asi deset minut, dokud nevypracujete hladké a pružné těsto. Já zvolila styl zpracování těsta dle Richarda Bertineta popsaný v receptu na fougasse. Díky němu mám těsto zpracované do pěti minut. Těsto vložte do čisté mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu odpočívat na teplém místě.
Po vykynutí těsto přemístěte na lehce pomoučněný vál, stlačte ho pěstí a nechte deset minut jen tak ležet. Potom ho rozdělte na šest dílů. Z každého dílku vytvořte hranolek podobný minibagetě a přeneste jej na plech s pečícím papírem. Hranolky seřaďte tak, aby se sotva dotýkaly. Překryjte je utěrkou a nechte na teplém místě dokynout jednu hodinu.
Troubu rozpalte na 220 °C. Nakynuté daktyly potřete mlékem a posypte sezamovým semínkem. Snižte teplotu trouby na 200 °C a pečte asi 30 minut. Upečené daktyly zní při poklepání na spodní stranu dutě. Nechte je vychladnout na mřížce.
Takto připravené daktyly jsou tradiční řeckou přílohou. V létě jsou ideální k salátům nebo jako lehký obložený chléb na piknik. A protože nápaditosti se meze nekladou, můžete do těsta na tento chléb přidat kopr nebo nasekané olivy.
Foto: Jan Fries