Daktyla, řecký chléb

Řecký venkovský chléb se před jídlem naláme na jednotlivé dílky připomínající prsty. Už jste jej ochutnali?

Daktyla je oblíbený venkovský chléb na Kypru a v Turecku. Jméno pečiva vychází z řecké měrné jednotky daktylos (řecký palec). Díky tomu se chléb tvaruje do menších špalíčků připomínajících prsty a sype se sezamovým semínkem. Tradičně se připravuje ze směsi bílé, celozrnné a jemně mleté kukuřičné mouky. Ta mu dodá originální zlatavou barvu těsta a nadýchanější strukturu střídky. Kůrka tohoto chleba je po upečení extra křupavá až křehká. Střídka je nadýchaná a může připomínat chuť veky.                                                                                                                    

Množství                                                                                                                                          Nakynuté daktyly před pečením.

6 prstů

Odpočívání

2 a 1/2 hodiny

Pečení

200 °C po dobu 30 minut

Budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 80 g celozrnné žitné mouky
  • 80 g hladké kukuřičné mouky
  • 350 ml vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce mléka + na potření před pečením
  • sezamové semínko na posypání

Postup:

Čerstvé droždí nasypte do 100 mililitrů vlažné vody a nechte pět minut stát. Poté droždí v tekutiněŘídké těstíčko před nakynutím.rozmíchejte. V míse smíchejte všechny mouky se solí. Uprostřed muk udělejte důlek a nalijte do něj tekutinu s droždím. Vařečkou shrňte do důlku tolik mouky, abyste vymíchali řidší těstíčko. Mísu zakryjte utěrkou, nechte dvacet minut v teple odpočívat.

Přidejte olej, med, mléko a 100 mililitrů vody. Vmíchejte mouku, podle potřeby přidávejte zbytek vody. Vytvořit byste měli pevné vlhké těsto. To si přendejte na minimálně pomoučněný vál a hněťte asi deset minut, dokud nevypracujete hladké a pružné těsto. Já zvolila styl zpracování těsta dle Richarda Bertineta popsaný v receptu na fougasse. Díky němu mám těsto zpracované do pěti minut. Těsto vložte do čisté mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu odpočívat na teplém místě.

Řídké těstíčko po 20 minutáchPo vykynutí těsto přemístěte na lehce pomoučněný vál, stlačte ho pěstí a nechte deset minut jen tak ležet. Potom ho rozdělte na šest dílů. Z každého dílku vytvořte hranolek podobný minibagetě a přeneste jej na plech s pečícím papírem. Hranolky seřaďte tak, aby se sotva dotýkaly. Překryjte je utěrkou a nechte na teplém místě dokynout jednu hodinu.

Troubu rozpalte na 220 °C. Nakynuté daktyly potřete mlékem a posypte sezamovým semínkem. Snižte teplotu trouby na 200 °C a pečte asi 30 minut. Upečené daktyly zní při poklepání na spodní stranu dutě. Nechte je vychladnout na mřížce.

Takto připravené daktyly jsou tradiční řeckou přílohou. V létě jsou ideální k salátům nebo jako lehký obložený chléb na piknik. A protože nápaditosti se meze nekladou, můžete do těsta na tento chléb přidat kopr nebo nasekané olivy.

 

Co máte na Řecku nejradši vy? Diskutujte s námi na Facebooku!

 

Foto: Jan Fries

Podobné články