Domácí čokoládová vajíčka s překvapením

K Velikonocům vajíčka neodmyslitelně patří. A k dětství zase neodmyslitelně patří čokoládová vajíčka s vytouženým překvapením.

Čokoládová vajíčka s překvapením jsou velmi oblíbená u dětí i starších sběratelů. Proč? Kvůli vrozené lidské zvědavosti! Zákazník nikdy neví, co ve vajíčku objeví, dokud si ho nekoupí. Nebo si z dětství nepamatujete na lehké brnění v břiše, když jste otvírali žlutý obal z vnitřku vajíčka?

Cena vajíček s překvapením se na internetových srovnávačích cen pohybuje od 15 do 23 korun. Vy si ho ale můžete vyrobit doma, ať už pro mladší sourozence, děti či pro to dítě, které spí v lidech v každém věku. A recept je natolik jednoduchý, že ho zvládne i člověk, jehož největším kulinářským úspěchem je, že zvládne uvařit čaj.

K výrobě čokoládového vajíčka potřebujeme:

Mléčnou čokoládu

Bílou čokoládu

Stoprocentní rostlinný tuk

Formu ve tvar vejce (na internetových vyhledavačích zhruba za 150 korun)

Překvapení dovnitř

1) Ve vodní lázni rozpustíme mléčnou čokoládu s rostlinným tukem v poměru 3:1

2) Silikonovou formu vypláchneme studenou vodou, a poté ji už nesušíme. Tento krok pomůže, aby šla vajíčka lehce z formy ven.

3) Pomocí lžíce vyplníme formu mléčnou čokoládou. Je lepší postupovat po menších dávkách – přidat čokoládu můžeme vždy. Lžící vlijte čokoládu do formy a krouživým pohybem čokoládu rozlijte po formě. Aby šla vajíčka co nejlépe vyklepnout, je dobré dát alespoň tři vrstvy mléčné čokolády, další vrstvu doléváme vždy až po mírném zatuhnutí vrstvy první.

4) Stejně postupujeme s bílou čokoládou, té ale stačí již jen jedna vrstva.

5) Vajíčka necháme deset minut tuhnout v chladu.

6) Po zatuhnutí přichází čas na vyjmutí vajíčka. Je důležité postupovat se zvýšenou opatrností, čokoláda je křehký materiál. Pokud ale při vyndávání vajíčko praskne, dá se vše zachránit pomocí štětce a rozpuštěné čokolády.

7) Do vajíčka vložíme překvapení. Může jít o drobnost stejně jako v originálním Kinder Surprise, stejně tak dobře ale poslouží bonbony, čtverečky čokolády, lentilky či sušenka.

8) Obě půlky vejce nyní spojíme k sobě. Jako lepidlo použijeme rozpuštěnou mléčnou čokoládu, ta se nejlépe nanáší pomocí malého štětce.

9) Když čokoládové lepidlo uschne, je na světě vaše vlastní Kinder Surprise vajíčko

Malým koledníkům se určitě rozzáří oči, až místo klasického obarveného vejce, které pak musí konzumovat ještě dalších čtrnáct dní, dostanou výslužkou čokoládové vejce. Vlastní výrobu možná neocení, ale vás může hřát nejen jejich radost, ale i peníze ušetřené ve vaší peněžence.

 

Foto: Flickr.com, Pinterest.com

Podobné články