Domácí sushi snadno a rychle

Jak připravit sushi doma? Zkuste to podle našeho jednoduchého návodu!

Historie sushi

Sushi, to je snad nejznámější jídlo japonské kuchyně. První zmínka o sushi pochází již z roku 718 n. l. Nasolené části ryb se obalovaly do rýže, aby v ní dozrály, ale rýže se nekonzumovala. Později se recepty obměňovaly, přizpůsobovaly, a části Japonska si tak vytvořily své vlastní speciální druhy. Jedna z nejznámějších variant sushi  nigiri vznikla až v 19. století v Tokiu.

Druhy sushi

Sushi můžeme dělit na rolované maki či ručně tvarované temaki. Rýže se nazývá nišiki, řasa nori. Dále rozdělení pokračuje podle způsobu přípravy a ingrediencí, například hosomaki (tenká rolka v nori řase s rýží a jednou ingrediencí), kappamaki (s okurkou), tekkamaki (s tuňákem) a spousty, spousty dalších. A jak si tedy sushi připravit doma?

Domácí sushi. Připravte si ostrý nůž!

Příprava sushi doma

Rýže sushi:

nori řasy

kulatozrnná rýže na sushi

rýžový ocet, sůl a cukr (na 200 g syrové sushi rýže je potřeba 75 ml rýžového octa, 4 lžičky cukru a 1 lžička soli)

wasabi

sojová omáčka

nakládaný zázvor

bambusová rohožka na balení sushi (ale postačí i utěrka)

Náplně:

čerstvý losos, tuňák

krabí tyčinky

krevety

avokádo, okurka, mrkev, vaječná omeleta… (libovolné)

Postup:

Rýži několikrát propláchněte pod tekoucí vodou, dokud z ní nepoteče jen čistá voda. Poté ji zalijte odměřeným množstvím vody (obykle 1,5 dílu vody na 1 díl rýže) a vařte na mírném plameni pod pokličkou 15 minut.

Uvařenou rýži poté přelijte připraveným nálevem z rýžového octa, cukru a soli a nechte vychladnout.

Ingredience na sushi náplně očistěte a nakrájejte na tenké plátky.

Na bambusovou podložku položte plátek nori řasy a namočenými dlaněmi na ni rozprostřete plnou hrst uvařené a vychladlé rýže. Doprostřed položte například plátky lososa a avokáda, potřete malinkým množstvím wasabi a zarolujte. Na přesný návod, jak rolovat sushi, se můžete podívat tady.

Už ho stačí jen sníst.

Pamatujte, že fantazii se meze nekladou a druhů sushi existuje velmi mnoho. Dbejte na čerstvost surovin (zejména ryb) a uvidíte, že to hravě zvládnete!

 

Už jste někdy připravovali domácí sushi? Napište nám o tom na náš Facebook!

 

Foto: Veronika Pěčková, StudentPoint.cz

Podobné články