Historie sushi
Sushi, to je snad nejznámější jídlo japonské kuchyně. První zmínka o sushi pochází již z roku 718 n. l. Nasolené části ryb se obalovaly do rýže, aby v ní dozrály, ale rýže se nekonzumovala. Později se recepty obměňovaly, přizpůsobovaly, a části Japonska si tak vytvořily své vlastní speciální druhy. Jedna z nejznámějších variant sushi – nigiri vznikla až v 19. století v Tokiu.
Druhy sushi
Sushi můžeme dělit na rolované maki či ručně tvarované temaki. Rýže se nazývá nišiki, řasa nori. Dále rozdělení pokračuje podle způsobu přípravy a ingrediencí, například hosomaki (tenká rolka v nori řase s rýží a jednou ingrediencí), kappamaki (s okurkou), tekkamaki (s tuňákem) a spousty, spousty dalších. A jak si tedy sushi připravit doma?
Příprava sushi doma
Rýže sushi:
nori řasy
kulatozrnná rýže na sushi
rýžový ocet, sůl a cukr (na 200 g syrové sushi rýže je potřeba 75 ml rýžového octa, 4 lžičky cukru a 1 lžička soli)
wasabi
sojová omáčka
nakládaný zázvor
bambusová rohožka na balení sushi (ale postačí i utěrka)
Náplně:
čerstvý losos, tuňák
krabí tyčinky
krevety
avokádo, okurka, mrkev, vaječná omeleta… (libovolné)
Postup:
Rýži několikrát propláchněte pod tekoucí vodou, dokud z ní nepoteče jen čistá voda. Poté ji zalijte odměřeným množstvím vody (obykle 1,5 dílu vody na 1 díl rýže) a vařte na mírném plameni pod pokličkou 15 minut.
Uvařenou rýži poté přelijte připraveným nálevem z rýžového octa, cukru a soli a nechte vychladnout.
Ingredience na sushi náplně očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
Na bambusovou podložku položte plátek nori řasy a namočenými dlaněmi na ni rozprostřete plnou hrst uvařené a vychladlé rýže. Doprostřed položte například plátky lososa a avokáda, potřete malinkým množstvím wasabi a zarolujte. Na přesný návod, jak rolovat sushi, se můžete podívat tady.
Pamatujte, že fantazii se meze nekladou a druhů sushi existuje velmi mnoho. Dbejte na čerstvost surovin (zejména ryb) a uvidíte, že to hravě zvládnete!
Už jste někdy připravovali domácí sushi? Napište nám o tom na náš Facebook!
Foto: Veronika Pěčková, StudentPoint.cz