Domácí trdlo chutná nejlépe

Troufnete si na domácí trdelník? Není to žádná věda!

Jako obyvatel malého města vzdáleného 100 km od Prahy mám jistý nedostatek určitých pochutin. Jednou z nich je například trdelník. Nevím, co na trdelníku zbožňuji více – jejich vůni, nebo chuť? Tak či tak, nesmířila jsem se s tím, že bych si ho nemohla vychutnat, kdykoli chci, a tak mi nezbývalo nic jiného, než si ho zkrátka připravit doma.

Na domácí trdelníky budete potřebovat:

  • 240 g hladké mouky
  • 14 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 45 g rozehřátého másla
  • 120 ml mléka
  • na obalení: máslo, cukr, skořice, ořechy…

Jak na to:

Ohřejte mléko, aby bylo vlažné, a důkladně v něm rozmíchejte droždí, cukr a vrchovatou lžíci mouky ( z odměřeného množství).

Necháme vzejít kvásek.

Nechte vzejít kvásek.

V míse promíchejte mouku se solí, přidejte vejce a kvásek.

Vypracujte hladké, lepivé těsto a vložte ho do máslem potřené mísy po utěrku na cca 1 hodinu vykynout.

Těsto je hodně jemné a lepivé.

Dřevěný váleček obalte třemi vrstvami alobalu a potřete máslem. Troubu si předehřejte na 190 °C.

Těsto rozdělte na čtyři díly a z každého dílu vyválejte pruh, kterým obalíte váleček. Těsto potřete máslem a vyválejte v cukru.

Těsto namotáme na váleček.

Váleček poté položte na pekáček, tak aby se držáky válečku opíraly o kraje pekáče.

Trdelník pečte asi 25 minut dozlatova za občasného otáčení. A poté obalte buď ve vanilkovém cukru, skořicovém … a stáhněte z válečku. Voilà!

A máme tu trdlo!

Foto: Jana Břízová, Studentpoint

Podobné články