ETIKETA: Připravte se s námi na raut!

Chystáte se na akci, jejíž součástí je raut? S námi se dozvíte, co vás čeká!

Raut je velice praktická forma občerstvení využívaná například při vernisážích, premiérách, ale i při narozeninách a oslavách. Na rautu se setkáme s širokou nabídkou jídel a nápojů od předkrmu po zákusky. Nikdo jej nezahajuje, jde pouze o pobídku, kterou můžeme využít kdykoliv během večera. Pokrmy a nápoje jsou vyloženy na bufetových stolech, ze kterých si můžeme libovolně cokoliv vzít.

Raut probíhá ve stejném pořadí jako klasické stolování – nejprve se na stolech objevuje studený a teplý předkrm, poté hlavní chod a nakonec zákusky. Při výběru máme naprosto volnou ruku – pokud na něco nemáme chuť, můžeme to vynechat a naopak, pokud nám něco zachutná, můžeme to jíst opakovaně.

Součástí rautu je výběr z teplých i studených předkrmů.

Jediné, na co musíme dbát, je kultivované nabírání jídla ze servírovacích mís. Vždy je nutné použít přikládací příbor. Do mísy nikdy nemůžeme vložit naší (ne)použitou vidličku. Přikládací příbor sestává z velké nabírací vidličky a lžíce. Pokrm nabíráme jednou rukou tak, že lžíci dáme pod vidličku, čímž nám vzniknou “kleště”, do kterých uchopujeme jednotlivé plátky masa, sýru a dalšího. Každý druh jídla má pochopitelně svůj přikládací příbor, jinak by se jednotlivé chutě mohly smísit. Příbor po použití položíme zpět na mísu vypouklými stranami nahoru. Pokud nejsme schopni nabrat jídlo jednou rukou, můžeme to provést tak, že vidličku uchopíme do levé ruky, pravou rukou lžící podebereme daný pokrm a vidličkou ho přidržujeme. Je však vhodné si manipulaci s příborem předem nacvičit. Hlavní chod někdy při významných akcích podává obsluha. Ta porcuje například maso přímo před hostem. Ostatní chody si už nabíráme sami.

Jídlo nemůžeme nabírat vlastní vidličkou. Vždy je nutné použít přikládací příbor.

Je neslušné dát si na talíř příliš velkou porci. Mohli bychom totiž budit dojem, že jsme se na akci přišli pouze najíst. Doporučuje se jít pro jídlo spíše víckrát a nabírat si jen malé množství. U bufetových stolů se nezdržujeme, abychom nepřekáželi ostatním hostům.

Po tom, co si nabereme pokrm, přejdeme k tzv. recepčnímu stolku, což je malý vysoký stůl, u něhož ve stoje jíme. Někdy se však v místnosti stolky nenacházejí, a tak talířek způsobně držíme. To znamená ani příliš vysoko, ani příliš nízko. Žádné oficiální rozloučení součástí rautu není, to záleží jen na akci, na které se právě nacházíme.

 

Foto: wikipedia.org, photl.com

Podobné články