Tento recept jsem našla v časopise Gourmet v nemocnici. V době, kdy jsem po zákroku ještě ani nemohla jíst, a už si plánovala, jak tento dort hned po návratu domů upeču. Už v časopise mě uchvátil a nezklamal mě ani po upečení. Všem, co mají rádi sladké a čokoládu, se jím zavděčíte. Čokoláda z něj skoro teče.
POTŘEBUJETE:
Na těsto:
• 1 hrnek mléka (250 ml)
• ½ hrnku vody
• 250 g másla (1 máslo) + trochu na vymazání formy
• ¼ hrnky kakaa
• 200 g čokolády na vaření
• 2 hrnky cukru krupice
• 2 lžičky vanilkové esence
• 1 lžička instantní kávy
• 2 vejce
• ¾ hrnku hladké mouky + na vysypání formy
• ¾ hrnku polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
Na polevu:
• 200 g hořké čokolády
• 4 lžíce smetany ke šlehání
• Čokoládové hobliny na ozdobení
POSTUP:
V hrnci na mírném plameni zahřívejte mléko a vodu. Do horké tekutiny přidejte máslo, kakao, čokoládu, cukr, vanilkovou esenci a lžičku instantní kávy. Metlou stále promíchávejte.
Až směs bude hladká a jednolitá, přidejte rozšlehaná vejce, hladkou i polohrubou mouku a prášek do pečiva. Vznikne téměř tekuté těsto.
Vlijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte zhruba 1 hodinu na 180 °C. Po upečení nechte vychladnout.
POLEVA:
Rozlámanou čokoládu roztavte ve vodní lázni se smetanou a dobře promíchejte, až vznikne hladký krém. Vychladlý krém jím potřete a nechte chvíli zchladnout a pak posypte čokoládovými hoblinami. Dejte dort do lednice.
TIP: Zbylou šlehačku si ušlehejte a podávejte společně s dortem. Chutě se budou krásně doplňovat.
Jak Vám chutnal tento recept? Podělte se s námi v komentářích pod článkem nebo na našem facebooku.
Foto: Barbora Sousedíková, StudentPoint