FOTORECEPT: Božský čokoládový dort

Pokud jste milovníci čokolády, tento recept si zamilujete. Vaše chuťové pohárky se ocitnou v nebi a po dortu se doslova zapráší.

Tento recept jsem našla v časopise Gourmet v nemocnici. V době, kdy jsem po zákroku ještě ani nemohla jíst, a už si plánovala, jak tento dort hned po návratu domů upeču. Už v časopise mě uchvátil a nezklamal mě ani po upečení. Všem, co mají rádi sladké a čokoládu, se jím zavděčíte. Čokoláda z něj skoro teče.

POTŘEBUJETE:  

Na těsto:

1 hrnek mléka (250 ml)

½ hrnku vody

250 g másla (1 máslo) + trochu na vymazání formy

¼ hrnky kakaa

200 g čokolády na vaření

2 hrnky cukru krupice

2 lžičky vanilkové esence

1 lžička instantní kávy

2 vejce

¾ hrnku hladké mouky + na vysypání formy

¾ hrnku polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

Tento čokoládový dort si zamilujete.

Na polevu:

200 g hořké čokolády

4 lžíce smetany ke šlehání

Čokoládové hobliny na ozdobení

 

POSTUP:

V hrnci na mírném plameni zahřívejte mléko a vodu. Do horké tekutiny přidejte máslo, kakao, čokoládu, cukr, vanilkovou esenci a lžičku instantní kávy. Metlou stále promíchávejte.

Až směs bude hladká a jednolitá, přidejte rozšlehaná vejce, hladkou i polohrubou mouku a prášek do pečiva. Vznikne téměř tekuté těsto.

Vlijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte zhruba 1 hodinu na 180 °C. Po upečení nechte vychladnout.

POLEVA:

Rozlámanou čokoládu roztavte ve vodní lázni se smetanou a dobře promíchejte, až vznikne hladký krém. Vychladlý krém jím potřete a nechte chvíli  zchladnout a pak posypte čokoládovými hoblinami. Dejte dort do lednice.

Šlehačka vám chuť ještě vylepší.

TIP: Zbylou šlehačku si ušlehejte a podávejte společně s dortem. Chutě se budou krásně doplňovat.

Jak Vám chutnal tento recept? Podělte se s námi v komentářích pod článkem nebo na našem facebooku.

Foto: Barbora Sousedíková, StudentPoint

Podobné články