FOTORECEPT: Kakaová roláda bez mouky s tvarohovou náplní

Co tahle dát si lehký jarní dezert?

Tato roláda je vhodná i pro strávníky s bezlepkovou dietou. Náplň se dá obměňovat podle vlastní fantazie, dobrý nápad je roládu naplnit vyšlehanou šlehačkou se skořicovým cukrem a kousky čokolády.

 suroviny

Ingredience: 
Těsto:
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
  • 4 vejce
Náplň:
  • vanička netučného tvarohu
  • plechovka konzervovaných jahod
  • 2 lžičky moučkového cukru

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků, žloutky pak vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Ve výsledku to není úplně pěna, ale lehčí světlejší hmota, než kterou jsme měli na začátku. Dále do hmoty prosejeme dvě lžíce kakaa a ještě chvíli hmotu šleháme.

Je dobré vzít si na pomoc domácího kuchyňského robota (nebo jiného pomocníka), protože nás bude čekat ještě šlehání sněhu z bílků.

Následně vyšleháme sníh z bílků. Nádobu ve které budeme sníh připravovat pro jistotu umyjeme a pořádně vytřeme utěrkou. Nesmí být zevnitř mastná, sníh by se nevyšlehal!  Do bílků ještě před zpracováním přidáme špetku soli, sníh se pak bude krásně lesknout a bude pevnější.

vyšlehaný sníh

Do kakaové hmoty jemně vařečkou nebo stěrkou vmícháme sníh, pracujeme pomalu a opatrně. Výsledná hmota je lehká pěna.

hotové těsto

Na plech si připravíme pečící papír, kam nalijeme kakaové těsto. Roztírala jsem ho pomocí příborového nože, práce s klasickou stěrkou by ale byla lepší. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a těsto pečeme 5-8 minut. Nesmíme ho vysušit, při zatáčení by se lámalo. těsto před a po upečení

Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Jahody z plechovky slijeme přes síto, rozmělníme v míse vidličkou, smícháme s celou vaničkou tvarohu a přidáme dvě či více lžiček moučkového cukru.

suroviny na náplň

Vychladlé těsto potřeme jahodami s tvarohem a roládu zatočíme. Při práci jsem měla problém s tím, že se těsto nechtělo pustit pečícího papíru. Opět mi zde pomohl příborový nůž, se kterým jsem těsto od pečícího papíru jemně odškrabávala a následně zatáčela.

výsledná roláda

Hotovou roládu dáme ještě alespoň na hodinu do ledničky vychladit a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

A jak nám chutnalo?

Líba: Tohle byla moje první roláda, chuťově je lehká, opravdový jarní dezert. Se zpracováním už je to horší, nevím, jestli to byla moje chyba nebo to tak je, ale těsto se mi chytlo na papír a odškrábat ho z něj a následně hned zatáčet do rolády, to bylo peklo. Ale ta chuť za to stojí!

Míša: Jednoduše výborné. Dezert nebyl moc sladký, což mi vyhovuje. Byl jsem spokojen.

Cena za veškeré suroviny: 118 Kč

Cena za dvě porce: cca 12 Kč 

Kdo jsou naši kuchaři?

Chodíme s Míšou pět let, z toho spolu čtyři roky bydlíme. Někdy je to krvavé soužití a jindy láskyplné. A protože Míša rád zkouší nové věci, navrhla jsem mu, že teď bychom pro změnu mohli vařit. A fotit. Výsledky našeho snažení můžete sledovat každé pondělí, kdy vyjde nový fotorecept.


Foto: Michal Tulis, StudentPoint

Podobné články