FOTORECEPT: Veganský makovec, co potěší i ne-vegana

Cruelty-free a bez cukru! Vyzkoušejte bezvaječnou variantu oblíbeného moučníku.

Jste “makoví” a honí vás mlsná? Pokud nechcete v období půstů zatěžovat tělo potravinami živočišného původu, vyzkoušejte 100% přírodní makovec, který je díky absenci cukru a využití ječmenného sladu vhodný i pro diabetiky. Navíc je tato nenáročná pochoutka i sezónní záležitostí, a to z toho důvodu, že předjaří velí tělu očistit se a nastolit rovnováhu zimou oslabenému organismu. Mák je jednou z potravin, jež bojuje s jeho překyselením, a je tedy vhodným a naštěstí i chutným detoxikačním palivem pro zhýčkané jedlíky. Vedle máku pomohou k nastolení rovnováhy kyselin v těle další potraviny přežívající zimu v české kotlině, a to nepražené (a nesolené) ořechy, hrozinky, brambory, řepa, mrkev, česnek a houby. 

Něco o sladěnce

Společně se stévií, fruktózou, melasou, přírodními sirupy a nerafinovanými cukry je sladěnka řazena k šetrnějším alternativám bílého cukru. Jedná se o výtažek z naklíčeného ječmene, tmavě hnědou lepivou hmotu, konzistencí podobnou medu. Sladěnka nestimuluje slinivku. Je tedy vhodná pro diabetiky, kteří trpí zvýšenou hladinou cukru. Není tak sladká jako med, je tedy potřeba počítat s tím, že zmlsané jazýčky budou při pojídání moučníku se sladěnkou vyzvídat, kam jste schovali cukřenku. Zanechává po sobě nasládlou kořeněnou vůni a dá se použít prakticky do všech sladkých jídel, ať už pečených, nebo tepelně nezpracovaných. Neobsahuje konzervanty a je k dostání ve všech zdravých výživách a biokrámcích. 

Slunečnicový Makovec zdobený sušenými jablky a karobem

Těsto:

  • 350 ml sójového mléka
  • 300 g celozrnné polohrubé mouky
  • 150 g mletého modrého máku
  • 100 g loupaných slunečnicových semínek
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 PL* sladěnky ječmenné (tekuté)

Karobové “lepidlo” a zdobení: 

  • 50 g tuhého rostlinného tuku (např. kokosový tuk – k dostání ve zdravé výživě, cena do 25 korun)
  • 2 PL* karobu
  • 1 PL* sladěnky ječmenné (tekuté)
  • 1 hrst sušených jablek

Postup:

Krok #1 a #2.

Na těsto si připravte mouku, kypřící prášek, mák, slunečnicová semínka, slad a sójové mléko. Tyto přísady vsypejte do mísy a vymíchejte hutné lité těsto. Karobový prášek, kokosový tuk a křížaly přijdou na řadu později.

Krok #3 a #4.

Středně velký pekáč vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou. Vlejte do něj připravené těsto a rovnoměrně jej stěrkou rozprostřete po celé ploše pekáče. Komu se nepozdává pekáčová forma, může stejně dobře využít i dortovou formu nebo formičky na muffiny. Těsto je univerzální a s jeho využitím se dá experimentovat.

Krok #5 a #6.

Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a při této teplotě pečte zhruba 30 minut. Že je těsto už dopečené, poznáte starým trikem se špejlí – píchněte koncem do středu buchty a pokud na dřívku nezůstane mazlavá hmota, máte hotovo. Zlatavou buchtu vytáhněte z trouby a nechejte vychladnout. V mezičase, kdy se bude těsto aklimatizovat, si můžete nachystat suroviny na zdobení.

Krok #7 a #8.

Pokud je buchta vychladlá, přichází čas na kreativitu. V kastrůlku rozehřejte (nevařte!) kokosový tuk. Až dosáhne tekutého stavu, odstavte jej z ohně. Přidejte dvě polévkové lžíce karobu, poslední lžíci sladěnky a smíchejte suroviny. Směs nechejte odstát, aby vychladla, občas ji promíchejte. Tužší karobovou hmotou pak dělejte na buchtě kaňky, na ty lepte křížalyOzdobené těsto dejte na nějaký čas do chladna. Karobové lepidlo ztuhne a křížaly budou držet na místě. 

Hotový makovec.

Tip! Při použití většího množství kokosového tuku a karobu poslouží směs dobře jako poleva. Stačí ji rozetřít po povrchu a ozdobit suchými plody v libovolných kombinacích. 

* PL = polévková lžíce

 

Čokoláda, nebo karob? Cukr, nebo slad? Motýl Emanuel, nebo Maková panenka? Kdo je váš favorit? Reagujte zde nebo na našem Facebooku!

 

Foto: Věra Pospíšilová, StudentPoint

Podobné články