FOTOREPORT: Jak chutná Bulharsko

Bulharsko není jen balkánský sýr, šopský salát a mnoho dalšího…Ochutnali jsme pro vás místní lahůdky! Víme, co byste měli vyzkoušet a čemu se vyvarovat!

Pokračujeme v našem letním putování. Už jsme společně odhalili chutě Chorvatska, a také jsme vám prozradili na čem si smlsnout v Římě. Dnes s námi objevte kouzlo bulharské kuchyně!

Tradiční bulharská kuchyně se od té naší značně liší. Dominuje především vepřové maso, které  je vždy nejvyšší kvality, čerstvá zelenina, všemi známý Balkánský sýr a bílý sýr Kaškaval. Jako přílohu téměř ke všemu preferují Bulhaři bílý chleba, který se podobá naší vece.

Jelikož se Bulhaři považují za vynálezce jogurtu, přidávají ho téměř do všech pokrmů. Bulharské jogurty tzv. Kislo mlijeko obsahují bakterii ,,bactericum bulgaricum“, kterou údajně nikde jinde nenajdete.

Snídaně z místní pouliční pekárny.

Tradiční snídaně se skládá z jogurtu a pečiva. Většinou slaného závinu Banica, který je plněný Balkánským sýrem. Ochutnali jsme croissant, který však s tím, jaký známe, měl pramálo společného. Jednalo se o kynuté těsto s minimální kakaovou náplní. Musím se přiznat, že jsem čekala mnohem víc.

Musaka připomíná tvarem a náplní lasagne. Ačkoliv se jednalo pouze o zapékané brambory byla opravdu skvělá!

Na oběd jsme si dopřáli místní specialitu Musaku, která svým tvarem připomínala lasagně. Ačkoliv se jednalo pouze o zapékané brambory s mletým masem, byla to opravdu pochoutka. V některých restauracích podávají Musaku se speciálním dresingem, který je vyroben z jogurtu.

Vepřové maso se zelím chutnalo jak Bigus.

Brambory nebyly tou správnou volbou!

Další pochoutkou je jejich Vepřové se zelo aneb vepřové výpečky se zelím. Jelikož Bulhaři ke všemu jedí chleba, na knedlíky zapomeňte. Objednat si brambory jako přílohu však byla také chyba! Přinesli nám studené brambory, posypané cibulí s olivami. Jedí je zřejmě jako salát, ne teplou přílohu tak, jak jsme zvyklí my.

Plněné papriky na způsob těch, které známe my.

Vyzkoušeli jsme také plněné papriky. V jídelních lístcích, které jsou kromě azbuky psány většinou i česky, najdete mnoho variant. Plněné papriky s vejci a sýrem, ale také s mletým masem a rýží v omáčce, tak jak jsme zvyklí my na plněné papriky s rajskou omáčkou. Bulhaři však mají omáčku pouze krémovou.

Tarator je podobný polévce gazpacho.

Máte rádi studené polévky gazpacho? Pak právě vám udělá radost Tarator. Jedná se o smetanovo okurkovou polévku s koprem a česnekem.

Smažený balkánský sýr byl pro mne opravdovou novinkou. Doporučuji vyzkoušet i doma.

Hranolky posypané balkánským sýrem!

O tom, že Balkánský sýr nepatří jen do Šopského salátu, vás zde přesvědčí na každém rohu. Ochutnali jsme také smažený sýr, který však nebyl v trojobalu se strouhankou, ale pouze ve vaječném těstíčku. Podávají jej zde s hranolkami, které jsou posypané také bílým sýrem.

Nehraj Zagorku a napíj se!

Celou dovolenou nás doprovázela Zagorka, ale pozor! Nejedná se o Hanu Zagorovou, ale o stejnojmenné pivo, které zřejmě chutná všem turistům neboť se chutí podobá pivu našemu

Malé sardinky, smažené v těstíčku chutnají jak chipsy..

Dobře se najíte také v ulicích. Na každém rohu připravují chutný kebab, hotdog a obrovské palačinky, které plní rozmanitými náplněmi. Od sladkých až po slané, jak jinak než plněné balkánským sýrem. Na pláži a ve stáncích prodávají také malé rybičky smažené v těstíčku. Této pochoutce říkají místní CACA. Jelikož nepatřím k milovníkům ryb, byla jsem přesvědčována, abych ochutnala. Rybu s hlavou jsem jedla poprvé v životě. Tato úprava chutnala jako chipsy s příchutí sardinek.

Dortíky všech druhů a barev. Radost pohledět.

Kromě kebabu a palačinek na ulici prodávají také lahodnou zmrzlinu na váhu a dortíčky všech barev a tvarů, které budou lahodit nejen vašim očím, ale také chuťovým buňkám. Neodolejte a ochutnejte!

Malý slovníček aneb co je co:

Kiselo mlijako – jogurt
Tarator – studená polévka
Škembe čorba – velmi oblíbená dršťková polévka
Balaklava –  typický zákusek, sladký stejný jako v Turecku
Kavarna –  maso s dušenou zeleninou
Čuski bjurek –  smažené nebo pečené plněné papriky se sýrem a fazolemi
Musaka – francouzské brambory po Bulharsku
Šarmy – oblíbená pochoutka z mletého masa, baleného v zelných listech
Kaškaval pane – smažený balkánský sýr

Jaké je vaše oblíbené jídlo v Bulharsku? Nalákali jsme vás na něco? Pokud se právě chystéte do této země nezapomeňte že jejich kývání ano znamená NE a kývání ne znamená ANO!

Podělte se s námi o své fotky také na našem facebooku.

Foto: Kristýna Szkanderová, StudentPoint

Podobné články