Grilujeme: Tipy na domácí marinády

Připravili jsme pro vás několik tipů na domácí marinády, se kterými bude vaše grilované masíčko dokonalé!

Připravit domácí marinádu je velmi snadné. Jediná nevýhoda je ta, že by naložené maso mělo v marinádě zůstat aspoň celý den, což je poněkud časově náročné a ne vždy máme doma předem naložené maso. Existuje samozřejmě celá řada marinovaných mas, která jednoduše koupíte v supermarketech a v podstatě hned můžete grilovat. ALE! Naložená masa z obchodů jsou velmi často přesolená, a navíc o čerstvosti masa se dá leckdy polemizovat. Maso bývá často zkažené, což bohužel nemáte šanci pod vrstvou aromatického koření poznat ani podle vůně (zápachu), ani podle chuti.

Je proto jednodušší vyrobit si marinádu podle vlastních chutí a použít maso, o jehož kvalitě není třeba pochybovat.

Marinované maso chutná skvěle!

Medová marináda

Na medovou marinádu použijeme 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíci medu, 2 lžíce sójové omáčky, 3 stroužky česneku, cibuli (najemno nakrájenou), oregáno, bazalku a podle potřeby osolíme. Naložené maso necháme ideálně celý den v lednici.

Kari marináda

Kari marinádu vykouzlíme z 250 gramů bílého jogurtu, 3 lžiček kari, 3 lžiček červené papriky, 1 lžíce oleje a soli. Maso naložíme a necháme v chladu odležet.

Švestková marináda

Na švestkovou marinádu budete potřebovat 3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce sherry, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky a nastrouhaný zázvor. Naložené maso necháme ideálně celý den v lednici.

Bylinková marináda

Bylinkovou marinádu vytvoříme ze 4 lžic oleje, mletého pepře, cibule (najemno nakrájet), 2 lžic sójové omáčky, 2 stroužků česneku (prolisovat), pažitky (nasekat) a podle potřeby osolíme.

Maso ideálně marinujeme v plastových uzavíratelných miskách.

Pikantní marináda

Na pikantní marinádu potřebujeme 4 lžíce oleje, citrónovou šťávu, čerstvou petrželovou nať, bazalku, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat), 3 stroužky česneku (prolisovat), sůl a pepř.

Pepřová marináda

Na pepřovou marinádu použijeme 5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř a sůl.

Pokud máte naloženo a případně i ugrilováno, podívejte se, jak můžete své grilování dovést k dokonalosti díky domácím dipům.

 

Máte rádi grilované maso? Jaké jsou vaše tipy na domácí marinády?

Foto: flickr.com, wikipedia.org

 

Na blogu i v jiných sekcích najdete spoustu dalších zajímavých informací, stačí se mrknout na studentský život, lifestyle nebo popkuluturu či recenze.

Podobné články