Jak na tu nejlepší domácí granolu

Přestaňte kupovat müsli v obchodech a udělejte si vlastní. Je to tak jednoduché!

Granola = dobrota

Ovesné vločky, oříšky a med upečené dokřupava. To je granola, a až vás jednou přestane bavit snídat nebo svačit #mojeovesna, rozhodně si ji zkuste připravit.

Jednou ji uděláte a nevrátíte se ke kupovanému müsli. Oproti němu vyjde granola také mnohem levněji a její další velkou výhodou je, že si můžete upéct takovou, do které přidáte vaše nejoblíbenější ingredience.

Navíc není nic lepšího než sladká vůně linoucí se z trouby.

Domácí granola s mlékem. Skvělá snídaně.

Základní ingredience

Vločky  nejoblíbenějším základem domácí granoly jsou ovesné vločky. Můžete však použít i pohankové, jáhlové nebo quinoové.

Oříšky  lískové, vlašské, pekanové nebo mandle a pistácie.

Med – nebo jiné tekuté sladidlo. Zkuste ho nahradit třeba javorovým nebo agávovým či zlatým sirupem.

Olej  nejvíce se hodí olej řepkový, díky jeho neutrální chuti. Chybu však neuděláte ani s olivovým nebo kokosovým olejem či rozpuštěným máslem.

Sůl  tu nikdy nezapomeňte, podpoří chuť všech ostatních surovin.

Skořice je rozhodně výborná, ale nebojte se experimentovat.

Pro vylepšení

Do vaší granoly můžete přidat prakticky cokoliv. Výborně se do ní hodí například kokosové chipsy, různá semínka (dýňová, slunečnicová, lněná, sezam…), sušené ovoce (rozinky, meruňky, datle, fíky, ananas…) nebo čokoláda a také pár lžic oříškového másla.

Nezapomeňte ani na koření, jako je skořice, vanilka, kardamom a muškátový oříšek se zázvorem.

Ingredience.

 Postup

1. Smíchejte všechny suché ingredience, jako jsou vločky, oříšky, kokos, sůl a koření.

2. Přidejte olej a med a zamíchejte.

3.  Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C.

4. Po půl hodině granolu zamíchejte a nechte dopéct dalších 15 minut.

5. Dozlatova upečenou granolu nechte vychladnout a přidejte zbytek ingrediencí. Třeba čokoládu nebo sušené ovoce.

Tipy

Sušené ovoce a čokoládu nikdy nepřidávejte před pečením. Ovoce by bylo příliš vysušené a čokoláda by se mohla spálit.

Pokud chcete mít svoji granolu co nejvíce křupavou, zamíchejte do ní před pečením společně s olejem a medem jeden vaječný bílek.

Domácí granola je také skvělým jedlým dárkem. Stačí ji jen nasypat do pěkné sklenice a ozdobit.

 

Už jste pekli domácí granolu? Které suroviny v ní máte nejradši? Dejte nám vědět na našem Facebooku nebo dole v komentářích!

 

Foto: Flickr.com (Jennifer, Mack Male, brookpeterson, Bobbi Bowers)

Podobné články