Jak na zdravější alternativu dezertů?

Sladké. Málokdo ho nemiluje a málokdo mu dokáže odolat. Ne nadarmo se ládování se sladkostmi považuje za novodobou závislost. Nepřemýšleli jste ale nad tím, že nad námi sladkosti, které si koupíme, přebírají kouzelnou moc, a jakmile si je nedejbože položíme na stůl, při bližším kontaktu byste určitě zaslechli, jak na vás volají „Sněz mě“!

Za normálních okolností naše oblečení občasné uštípnutí čokoládky nebo jiných mlsek jistě nevystaví nebezpečí vyloučení ze šatny. Ovšem v situaci, kdy dozajista nemáme tolik kvalitního pohybu jako za normálních okolností, může oblečení našich obvyklých velikostí vylétnout ze skříně dříve než byste řekli „gumový medvídek“. Chápu, že úplné se vzdání sladkostí, by pro mnohé z nás byl trest nejvyšší. Zvlášť teď, když si chceme obalit nervy něčím jiným než alkoholem!

Mám pro vás několik tipů na pokrmy, které uspokojí vaše mlsné jazýčky, ale nepopustí uzdu špíčkům. Mlsat se totiž dá i zdravě! Mnohdy se nemusíte vzdávat vašich oblíbených dezertů. Někdy bohatě postačí vyměnit některé suroviny za jejich zdravější alternativu.

Kokosový olej místo másla

Kokosový olej je zdravější alternativa nějakého tuku, který téměř vždy tvoří nedílnou součást dezertů a moučníků.

Sirupy místo cukru

Kdo by do sebe chtěl cpát tuny bílého cukru, když můžete použít nejrůznější sirupy, jejichž složení rozhodně dává velké „ano“ nejen naší postavě, ale i zdraví! Můžete zkusit třeba javorový, datlový nebo čekankový. Možností je ale mnoho!

Celozrnná mouka místo klasické

Jistě není žádným tajemstvím, že krom pšeničné mouky existuje nekonečná řada jiných, mnohem zdravějších. Zkuste si před příštím pečení vzpomenout a místo té klasické „bílé“ přidat například žitnou, nebo třeba špaldovou. Nemusíme se přece cpát jen pšenicí, ne?

Semínka a ovesné vločky

Pokud přemýšlíte, že byste rádi vynechali mouky úplně, můžete si koupit jemně mleté ovesné vločky, nebo je namlít doma v mixéru a společně s různými semínky je použít místo klasické mouky!

Banán místo veškerých sladidel

Hledáte-li náhradu za cukr, ale nemáte doma žádný z výše jmenovaných sirupů, můžete použít třeba zralý banán. Ten je totiž sladký dost a spolehlivě funguje!

Tvarohový/jogurtový krém místo klasického tučného krému

Máte chuť na svůj oblíbený dezert, který ale bohužel obsahuje tučný máslový krém? Není nic jednoduššího než si vymyslet krém vlastní, zdravější. Jako spolehlivá náhrada poslouží například ricotta, tvaroh nebo klasický jogurt.

Vysoce procentní čokoláda

Na mnohé dezerty se rovněž tvoří výborná poleva z čokolády. Jednoduchý tip je vyměnit klasickou čokoládu na vaření za vysoce procentní čokoládu, která udělá stejnou parádu a bezpochyby je lepší variantou!

 

 

Podobné články