Když se řekne indická kuchyně, mnohým se vybaví stánek s kebabem. Ale pozor, tato představa nemůže být více vzdálená pravdě! Většina indických receptů je čistě vegetariánská. Může za to tamní náboženství, které nesouhlasí s konzumací masa. Jak už to ale bývá, vlivu globalizace nelze uniknout ani v Indii, proto ojediněle narazíte i na pokrmy z kuřecího či vepřového masa. Pokud však máte rádi hovězí steak, do Indie raději nejezděte – kráva je zde uctívána jako posvátné zvíře.
Přestože je zdejší kuchyně převážně vegetariánská, recepty jsou velice pestré a chutné. Nejčastěji používanou zeleninou jsou brambory, rajčata, okurky a květák. Oblíbenou přílohou je v Indii rýže, přednost se dává rýži dlouhozrnné či basmati. Hlavní jídlo se skládá většinou z polévky, zeleninového chodu (sabji), luštěninového chodu (dál), rýže, rajty, salátu, čatný a sladkosti. K většině jídel se přidává také pšeničná placka čapátí.
Pokrmy jsou pastvou pro všechny smysly, neboť oplývají celou škálou barev a voní po nejrůznějším koření, jako jsou pepř, paprika, muškátový oříšek, šafrán, chilli, koriandr a další. Nejen díky tomu je indická kuchyně jednou z nejostřejších a k její konzumaci je třeba silný žaludek. Pokud budete jíst pokrmy v Indii, využijete i jeden u nás nepoužívaný smysl, a tím je hmat. Jídlo lze totiž nabírat za pomoci rukou a čapátí přímo do úst. Použít lze ale samozřejmě i lžíci.
Co se k pálivým indickým jídlům pije? Nejčastěji kořeněný čaj s mlékem. Dalšími oblíbenými nápoji jsou masala soda, nejrůznější ovocné šťávy a jogurtový nápoj lasí (též lasi či lassi).
V Indii ale platí všeobecné pravidlo – jíst pouze pokrmy, které jsou vařené nebo se dají oloupat. Pozor je třeba dát také na to, co pijete a kupovat si pouze originálně uzavřenou balenou vodu. Jedině tak si budete moci indická jídla vychutnat bez obav.
Chutná vám indická kuchyně? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi či na našem Facebooku.
Foto: sxc.hu