Jaké existují druhy čokolády?

Čokoládu můžeme rozdělit podle poměru základních surovin použitých při výrobě do několika skupin. Přečtěte si, co jsme pro vás zjistili.

Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším pamlskům na světě. Samotné slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam. Podívejme se, jaké druhy čokolád vlastně rozlišujeme.

Každá je dobrá, ale všechny jsou jiné!

Ledová čokoláda

Obsahuje nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští už při teplotě 20 až 23 °C, což v ústech vytváří chladivý efekt. Neměla by být uchovávána v lednici, protože pak se chladivý efekt v ústech nevytvoří.

Pravá čokoláda

Jedná se o čokoládu tmavou či hořkou, která vzniká zpracováním bobů kakaovníku, ke kterým se přidává cukr a lecitin. Jediným použitým tukem je kakaové máslo. Obsah kakaa se pohybuje mezi 35 a 99 %.

Neslazená čokoláda

Čistý čokoládový nápoj, známý i jako hořká čokoláda, případně jako čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda; mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dodávají silnou čokoládovou chuť všem sladkostem, do kterých jsou přidána. Doplněné cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů apod.

Couverture

Označení pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Nejoblíbenější druh čokolády couverture používaný profesionálními cukráři je často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech. Tyto čokolády (Valrhona, Lindt, Coco Barry nebo Esprit des Alpes) mají vysoké procento čokoládového moku, někdy i více než 70 %. Stejně tak je tomu v případě kakaového másla, kterého obsahuje aspoň 32 až 39 %. Jsou proto velmi tekuté po rozpuštění a mají vynikající chuť.

Čokoláda a jahody tvoří ideální kombinaci.

Mléčná čokoláda

Tvoří ji kakaová hmota, kakaové máslo, cukr, sušené mléko, lecitin a vanilka. Obsah kakaa bývá mezi 18 a 55 %.

Bílá čokoláda

Většinou neobsahuje kakaovou sušinu, ale pouze kakaové máslo a doplňuje se karamelizovaným sušeným mlékem. Obsah kakaového másla se pohybuje mezi 18 a 30 %.

Náhražková čokoláda

Neobsahuje žádné kakaové máslo a obsahuje jen minimální množství kakaového prášku (do 10%). S čokoládou moc společného nemá a nemůže se prodávat pod názvem čokoláda.

Ochucená čokoláda

Hořká, mléčná či bílá čokoláda s různými druhy aroma (mentol, káva, pomeranč, banán, karamel, jahoda). Nejčastěji se tato čokoláda vyskytuje v Anglii.

 

Který druh čokolády vás nejvíce oslovil? Podělte se s námi o váš názor na Facebooku!

 

Foto: Jana Pinterová, StudentPoint, deviantart.com, sxc.hu

Podobné články