Jogurtový koláč čtyřikrát jinak

Po tuhé zimě konečně přichází jaro a s ním i čas na lehké ovocné koláče. Jste-li i vy milovníky pečení a rádi zkoušíte něco nového, zbystřete zrak!

Existuje nepřeberné množství dortů, koláčů a buchet, ale pouze jeden lehký, chuťově naprosto vyvážený a osvěžující “gâteau au yaourt” (česky jogurtový koláč). Proč zrovna jogurtový? Protože právě jogurt je tou tajemnou přísadou, která tento na první pohled obyčejný koláč činí něčím výjimečným, něčím, po čem se jen zapráší, něčím, na co budou všichni ještě dlouho vzpomínat. Nechte tedy těžké a hutné krémy na zimu a hurá do pečení!

Na kulatou dortovou formu o průměru asi 23 centimetrů budeme potřebovat:

  • 2 kelímky (180 g) bílého smetanového jogurtu (prázdné kelímky použijeme na odměření dalších přísad)
  • 2 vejce
  • 2 kelímky cukru (postačí i jeden; záleží, na jak sladké si potrpíte)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (můžete nahradit i vanilkovým cukrem či vanilkovým pudinkem)
  • 1 ne úplně plný kelímek rostlinného oleje
  • 4 kelímky polohrubé mouky
  • 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva

Postup:

Troubu předehřejte na 190 °C. Formu vymažte rostlinným olejem, koláč vám pak půjde bez problémů vyklopit. Ve větší míse smíchejte jogurt, vejce, cukr, vanilku a olej. Ve druhé menší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Jemně a po částech vmíchejte suché přísady do mokrých, dokud nevznikne homogenní těsto, které poté rovnoměrně rozvrstvíte ve formě. Pečte 35 až 40 minut, dokud není koláč dozlatova upečený. Dejte však pozor, abyste ho nespálili!

Zdobení:

Je několik možností, jak lze koláč ozvláštnit.

  • Samotný, pouze se lžičkou zakysané smetany, je výborný k čaji.
  • Pro čokoholiky: než těsto dáte do formy, můžete přidat kelímek drcené čokolády.
  • Pro velmi vášnivé čokoholiky: do těsta můžete přidat klidně i kakao a vytvořit tak trochu netradiční, ale chuťově zajímavou čokoládovo-jogurtovou kombinaci.
  • “Jarní” verze: připravte si tvaroh, vanilkový cukr, kelímek bílého smetanového jogurtu, ovoce dle chuti (pěkně se na koláči vyjímají broskve či jahody) a čirou želatinu. Nejprve smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a jogurtem a namažte tímto tvarohovým krémem dort. Poté nakrájejte ovoce a od vnějšího okraje směrem dovnitř poklaďte dort ovocem. Nakonec si připravte želatinu a dort jí zalijte. Voilà!

Doufejme, že si každý z vás našel nějakou variantu, která se mu zalíbila a kterou vyzkouší. Nebo už třeba vyzkoušel a měl takový úspěch, že koláč, třeba i v různých obměnách, peče poněkolikáté?

 

Pochlubte se nám se svým vlastním nápadem, jak francouzský “gâteau au yaourt” ozvláštnit, na Facebooku!

 

Foto: Silvie Kostovská, StudentPoint

Podobné články