Nebojte se zdravých luštěnin!

Experimentujete rádi s luštěninami nebo jste se nedostali dále než k čočce na kyselo ze školní jídelny? Vyzkoušejte zdravou červenou čočku.

Vyhýbáte se luštěninám kvůli nadýmání? Vyzkoušejte červenou čočku, která se dá připravit rychle na tisíc způsobů, je zdraví prospěšná a nenadýmá!

Červená čočka začíná být čím dál víc populární. Pochází z Turecka, ale hojně se používá hlavně v Asii. Koupíte ji většinou ve zdravé výživě nebo velkoobchodech v oddělení s luštěninami. Čočka je velice zdravá, zasytí na dlouho, protože má vysoký podíl vlákniny a příprava je opravdu jednoduchá. Čočka se nemusí namáčet a nenadýmá. Navíc nemá výraznou chuť, takže ji lze připravit na mnoho způsobů. A my vám přínášíme jeden chutný recept pro inspiraci.

Červená čočka se stane rychlou, zdravou večeří

Na 2 porce červené čočky s rajčaty, harissou a vejcem si připravte:

1 hrnek červené čočky

1 plechovku loupaných rajčat

lžičku pálivé pasty harissa (koupíte například v Mark&Spencer)

lžíci olivového oleje

1 šalotku

1 stroužek česneku

Zeleninový vývar na podlívání (lze vyměnit jen za horkou vodu)

2 vejce

2 lžíce zakysané smetany

Koriandr

Sůl

Pepř

Postup:

Nakrájenou cibulku a česnek vhoďte na rozpálený olej na pánev. Opékejte, až cibulka zesklovatí. Přidejte lžičku harissy a počkejte až začne krásně vonět. Poté přidejte čočku a lehce osmahněte. Přidejte rajčata a vše lehce osolte a opepřete. Nechte chvilku prohřát a pak zalijte trochou vývaru, aby byla čočka potopená, přikrejte. Počkejte, až se vývar vsákne do čočky a postup opakujte. Čočka by se měla vařit kolem 15-20 minut. Důležité je stále přilévat vývar (podobné jako u italského rissota). Po této době čočku ochutnejte a dokud nebude měkká přilévejte po troškách vývar.  Čočku dochuťte a podávejte se zakysanou smetanou, koriandrem a vajíčkem naměkko.

Dobrou chuť!

Zkusili jste tento recept? Máte nějaké oblíbené recepty z červené čočky? Podělte se s námi na facebooku

Foto: Hana Kožušníková, StudentPoint

Podobné články