Vyhýbáte se luštěninám kvůli nadýmání? Vyzkoušejte červenou čočku, která se dá připravit rychle na tisíc způsobů, je zdraví prospěšná a nenadýmá!
Červená čočka začíná být čím dál víc populární. Pochází z Turecka, ale hojně se používá hlavně v Asii. Koupíte ji většinou ve zdravé výživě nebo velkoobchodech v oddělení s luštěninami. Čočka je velice zdravá, zasytí na dlouho, protože má vysoký podíl vlákniny a příprava je opravdu jednoduchá. Čočka se nemusí namáčet a nenadýmá. Navíc nemá výraznou chuť, takže ji lze připravit na mnoho způsobů. A my vám přínášíme jeden chutný recept pro inspiraci.
Na 2 porce červené čočky s rajčaty, harissou a vejcem si připravte:
1 hrnek červené čočky
1 plechovku loupaných rajčat
lžičku pálivé pasty harissa (koupíte například v Mark&Spencer)
lžíci olivového oleje
1 šalotku
1 stroužek česneku
Zeleninový vývar na podlívání (lze vyměnit jen za horkou vodu)
2 vejce
2 lžíce zakysané smetany
Koriandr
Sůl
Pepř
Postup:
Nakrájenou cibulku a česnek vhoďte na rozpálený olej na pánev. Opékejte, až cibulka zesklovatí. Přidejte lžičku harissy a počkejte až začne krásně vonět. Poté přidejte čočku a lehce osmahněte. Přidejte rajčata a vše lehce osolte a opepřete. Nechte chvilku prohřát a pak zalijte trochou vývaru, aby byla čočka potopená, přikrejte. Počkejte, až se vývar vsákne do čočky a postup opakujte. Čočka by se měla vařit kolem 15-20 minut. Důležité je stále přilévat vývar (podobné jako u italského rissota). Po této době čočku ochutnejte a dokud nebude měkká přilévejte po troškách vývar. Čočku dochuťte a podávejte se zakysanou smetanou, koriandrem a vajíčkem naměkko.
Dobrou chuť!
Zkusili jste tento recept? Máte nějaké oblíbené recepty z červené čočky? Podělte se s námi na facebooku!
Foto: Hana Kožušníková, StudentPoint