Nejkaramelovější karamelový dort

Dort, bez kterého si nedovedu představit jediné narozeniny.

Mám teď nějaké dortové období. Minule hrála hlavní roli čokoláda, dnes to bude karamel, takže pokud jste stejně jako já jeho milovníky, pak vám rozhodně doporučuji vyzkoušet tento skvostný dort. Nejenže je přímo božský, ale co víc, postup je více než jednoduchý. Kdo nemá rád karamel nebo jede na vlně povánočního hubnutí, dál nečte, všichni ostatní se připravte na pořádnou karamelovou jízdu!

Dokonalost sama.

Na dort o průměru 23 centimetrů budete potřebovat:

Na piškot:

  • 6 vajec, zvlášť žloutky, zvlášť bílky
  • 240 g krupicového cukru
  • 240 g hrubé mouky
  • trochu prášku do pečiva

Na karamelový krém:

  • 1 kondenzované slazené mléko (salko)
  • 1 máslo

Na náplň:

  • oblíbenou marmeládu

Na zdobení:

  • plátky mandlí

Karamel, karamel, karamel!

Postup:

1. Začneme den předem přípravou karamelu na krém. Salko v plechovce dvě hodiny povaříme, poté ho necháme dokonale (!) vychladnout.

2. Další den začneme upečením piškotu. Nejprve vyšleháme žloutky s cukrem, poté postupně přidáváme hrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta přijdou vyšlehané bílky. Těsto dáme do dortové formy a pečeme 40 až 50 minut na 200 °C, záleží na typu trouby. Obvykle je vršek upečený rychleji než spodek, proto můžeme posledních 10 minut péct jen spodek. Hotový piškot vytáhneme z trouby, odepneme dortovou formu a necháme vychladnout.

3. Mezitím, co nám stydne piškot, si připravíme krém. Do uvařeného karamelu nakrájíme změklé máslo a vyšleháme, dokud nebude karamel hladký, bez hrudek másla.

4. Vychladlý piškot dvakrát prokrojíme, jednotlivé díly namažeme marmeládou a karamelovým krémem a přiklopíme na sebe.

5. Nakonec krémem potřeme i vrch a boky dortu a ozdobíme plátky mandlí. Doma nejčastěji mandlemi zdobíme pouze boky dortu, aby se nahoru mohly zapíchnout svíčky.

TIP: Pokud máte rádi i marcipán, můžete dort přes karamel potáhnout ještě marcipánem.

Karamel a marcipán, dokonale hříšná kombinace.


Máte rádi karamel? Znáte tento dort? Nebo máte jinou karamelovou bombu, se kterou byste se třeba i rádi pochlubili? Napište nám to na náš Facebook!

 

Foto: Silvie Kostovská, StudentPoint

Podobné články