Není lehké vymyslet něco chutného na oběd, abyste si jej mohli vychutnat i ve studené formě a zároveň nejedli denně obložený sendvič. Ukážeme vám tři jednoduché recepty, které hravě obměníte!
Salát s lososem
Druhů salátu je na tisíce, stačí jen na vás, jaký zvolíte. Navíc losos je měkký a snadno se jí i za studena.
Na rychlý salát:
- Sůl, pepř
- Olivový olej
- Hořčice (dijonská)
- Hlávkový salát, paprika, cibule
Hořčici zamícháme s olejem, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou cibuli. Postupně přidáme zbylé ingredience a zamícháme dohromady.
Na lososa:
- Máslo
- Porci lososa
- Citron
- Sůl
Aby losos nebyl cítit rybinou, pokapeme jej citronem a osolíme. Pečeme na másle do změknutí (15–20 minut) v troubě na 170 °C.
Plněná tortilla
Záleží na vaší chuti, čím si jí naplníte – na mexický způsob nebo třeba se salátem césar. My vám ukážeme trochu netypickou náplň – cuketovo-kuřecí.
- 1-2 tortilly
- Cuketu, 1 rajče
- 1 vajíčko
- Plátek kuřecího masa (nejlépe prsní) naložené v kari směsi
- Sůl
Nastrouhanou cuketu a rajče podusíme do změknutí (5–8 minut), přidáme vajíčko a osolíme. Na pánvičce orestujeme na kostky nakrájené kuřecí maso, které jsme hodinu předem nechali odležet ve směsi z kari koření, soli a oleje. Když je maso změklé, přidáme ho k zelenině a pak plníme tortilly.
Těstovinový salát
Nejjednodušší pokrm, když pospícháte, a přesto tak lahodný! Měnit můžete nejen ingredience, ale i tvary těstovin. Na těstovinový salát doporučujeme fusilli. Zkusíte náš řecký?
- 100 g uvařených těstovin
- Pár čerstvých listů bazalky
- Černé olivy
- Sušená rajčata
- Olivový olej, sůl, pepř
Těstoviny uvaříme al dente. Přidáme olivy, rajčata a sýr feta, který nakrájíme na krychličky. Dozdobíme nakrájenými listy bazalky. Dochutíme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme.
Foto: Simona Ježková, StudentPoint, sxc.hu (maio5)