Ne, opravdu si z vás nedělám legraci. Milovníci Nutelly všech zemí světa totiž spojili síly, a tak je 5. únor už po osmé dnem, kdy se slaví existence téhle přesladké dobroty. Pokud jste o této velkolepé události dosud neslyšeli, o hodně přicházíte! Zvlášť pokud si myslíte, že se Nutella dá leda tak namazat na rohlík. Je to přece pomazánka, že…
Lekce historie na úvod
Recept na Nutellu vznikl už v roce 1941 úpravou receptu již dříve vyráběné pomazánky. Starší Gianduja obsahovala z padesáti procent mandle a/nebo lískové oříšky, z padesáti procent čokoládu. Původně byla pevné konzistence, poté se však začala vyrábět krémovější. Spolu s konzistencí se tak změnil i její název – z Gianduji se stala Supercrema. To však nemělo dlouhého trvání a s drobnými změnami ve složení byl roku 1963 název opět změněn. První Nutella pak spatřila světlo světa 20. dubna 1964.
Dnes je Nutella obchodní značkou, kterou vyrábí italská společnost Ferrero.
World Nutella Day
Měli jsme sen. A lžíci. Přesně tato slova vás praští do očí na oficiálních stránkách ne Nutelly, ale samotného World Nutella Day. Kromě toho tam najdete odkazy na Facebook, Twitter či Instagram, kde můžete sledovat aktuální Nutella dění a kam můžete nahrávat svoje Nutella dílka či se inspirovat u ostatních Nutella Lovers. V neposlední řadě si pak můžete vybrat ze sedmi set Nutella receptů! Ještě stále váháte?
Tři tipy na Nutella dobroty
Nutella fondue
Ve vodní lázni rozpusťte dostatečné množství Nutelly. Odstavte z plotny a do ještě teplé Nutelly namáčejte kousky ovoce (ananas, jahody, banán,…).
Nutella cookies
V míse smícháme asi 150 gramů mouky, 115 gramů Nutelly a jedno vejce. (V některých receptech píší i cukr, ale mně přijdou cookies sladké dost i bez něj, tak ho nedávám.) Na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříme z těsta kolečka o průměru čtyři až pět centimetrů. Pečeme 12 minut na 180 °C.
Nutella cheesecake
Oživte klasický cheesecake a přidejte do krému několik lžic Nutelly! Sýr nebude tak suchý, navíc vám po upečení Nutella vytvoří krásný black and white vzor.
Foto: wikipedia.org