Každoročně se mnoho lidí vydává do lesa na „lov“. Cíl takové výpravy snad známe všichni – maliny, borůvky, jahody, ostružiny a brusinky. A je to dobře, lesní plody jsou totiž plné zdraví prospěšných látek a zároveň nám každoročně zpestřují naši kuchyni.
Maliny
Chutné a lákavé ovoce sytě růžové až načervenalé barvy je hotovým kosmetickým pokladem. Zvyšuje totiž hustotu vlasů a posiluje zuby a nehty. Dále maliny snižují cholesterol, pomáhají redukovat váhu a jsou považovány za afrodiziakum. Hodí se jako příloha k šampaňskému, do buchet, na zmrzlinu nebo jen tak.
Borůvky
Trpčí a přesto oblíbené ovoce především u dětí. Při pravidelné konzumaci borůvky posilují imunitní systém, snižují hladinu špatného cholesterolu, pomáhají při průjmu, podporují funkci lymfatického systému a působí preventivně proti vzniku rakoviny. Připravit se z nich dá svělá bublanina, koláč, muffiny či pečený čaj.
Jahody
Patří mezi nejdietnější ovoce s minimálním počtem kalorií vůbec. Zároveň jsou plné vitamínu C, železa, draslíku a vlákniny. Jahody mají antioxidanční a močopudné účinky, zlepšují proudění krve v artériích a jejich afrodiziakální účinky jsou taktéž poměrně známé. Použít je lze do mléčného koktejlu, bublaniny nebo džemu.
Ostružiny
Na konci léta se těšte na další chutné lesní ovoce – ostružiny. Tyto nenápadné tmavě fialové plody vybízejí ke sběru nejen kvůli své chuti, ale i díky účinkům na zdraví. Regenerují sliznice, zbavují tělo volných radikálů, pomáhají při léčbě kašle a nachlazení, zklidňují podrážděný žaludek a pomáhají při průjmu. Z ostružin se dělají báječné džemy a sirupy stejně jako lahodné koláče či buchty.
Brusinky
Toto oblíbené kyselé ovoce v našich lesích moc nepotkáte. Přesto by nemělo ujít vaší pozornosti. Nejznámější použití brusinky je při léčbě a prevenci zánětu močového měchýře a ledvin. Pomáhají však také proti zubnímu kazu a onemocnění prostaty. Z brusinek se dělají léčivé šťávy a sirupy, různé nápoje, džemy a koláče.
Alergici pozor!
Ač je lesní ovoce velice zdravé, nemělo by se to s jeho konzumací přehánět. Pro citlivé jedince mohou být silným alergenem (obzvláště jahody) a při vysoké konzumaci zabraňují vstřebávání železa.
Nezapomeňte!
Při sběru lesních plodů byste neměli zapomenout na to, že z listů maliníku, jahodníku či ostružiníku lze připravit skvělý čaj.
Jaké jsou vaše oblíbené recepty z lesního ovoce? Podělte se o svůj názor v diskuzi či na našem Facebooku.
Foto: sxc.hu