Připravte si domácí paštiku podle Dity P.

Už víte, že Dita P. napsala dokonalou kuchařku. Proto vám přinášíme fotorecept na její dokonalou domácí paštiku.

Na paštiku pro 8 osob potřebujete:

  • 30 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce tymiánových lístků
  • 1 kg kuřecích jater
  • 80 ml brandy (portského)
  • 250 g změklého másla
  • 85 ml smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • kuličky pepře na ozdobu (zeleného, černého, růžového)

 Krájení cibule

Nakrájíme si cibuli, oloupeme a prolisujeme česnek. Obojí dáme na pánev a smažíme na másle a olivovém oleji dozlatova. Přidáme tymián a očištěná játra. Po několika minutách, když už jsou játra skoro hotová, zalijeme alkoholem (já místo bourbonu používám raději portské víno, jeho chuť je mi přijemnější než bourbonu, ale je to na vás).  Počkáme, až se vypaří všechna tekutina a stáhneme ze sporáku.

Mezitím už máme připravenou smetanu a změklé máslo (nemusí být nutně rozpuštěné, opravdu stačí jen lehce změklé, protože ho rozmixujete).

Do vysoké nádoby tedy dáme masovou směs, smetanu a máslo, osolíme a opepříme podle chuti a mixujeme do doby, než dostaneme krásně jemnou hmotu.

Játra s cibulí, česnekem, tymiánem a portským

Hmotu dáme do formy (tohle množství je idální třeba do formy na srnčí hřbet o rozměrech 11×30 cm) a necháme v lednici alespoň dvě hodiny chladnout. Před podáváním vyndáme paštiku z formy a posypeme ji pepřem. Paštika by se měla podávát při pokojové teplotě, aby krásně vynikla její vůně a chuť.

Téhle paštiky se nebojte, není na tom vůbec nic složitého a vlastně není, co zkazit. Příště vám přineseme recept na výbornou francouzskou paštiku, která už zabere víc času. 

inspirace z knihy Deník Dity P.

Foto: Tereza Belingerová, StudentPoint

Podobné články