Vaječný likér neboli vaječňák má rád snad každý. Zapomeňte ale na kupovanou napodobeninu, ta s tímto lahodným nápojem nemá nic společného. Likér vám přijde vhod jako sladká tečka po štědrovečerní večeři, ale i jako originální jedlý dárek. A jelikož je tento vaječňák nejlepší tak týden uleželý, je nejvyšší čas pustit se do jeho přípravy.
Na zhruba 1,5 litru budete potřebovat:
- 2 plechovky Salka
- 2 plechovky Tatry
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- pár lžic smetany nebo plnotučného mléka
- 0,25 – 0,5 l rumu
Příprava:
Ideálně v kuchyňském robotu si vyšlehejte žloutky s cukrem. Pokud se obáváte nákazy, můžete je vyšlehat nad párou. Alkohol však bakterie salmonely zahubí. Do vyšlehaných žloutků přidejte plechovky s mléky. Pokud se vám konzistence bude zdát stále příliš hustá, můžete na zředění přidat pár lžic smetany. Nezapomeňte však, že ještě budete přidávat alkohol.
Na závěr přimíchejte do likéru to nejdůležitější – rum. Doporučuji pořídit minimálně rum s plachetnicí, v lepším případě pravý rum vyrobený z cukrové třtiny, kterým celý likér posunute o několik tříd výše. Množství alkoholu závisí pouze na vaší chuti, je tedy lepší začít na menších dávkách a střídavě ochutnávat a přidávat. Likér opatrně přelijte do čistých láhví a umístěte minimálně na týden do lednice. Vůně a chuť se krásně promísí a rozleží.
TIP: Pokud se chystáte na Silvestra na hory, přibalte si s sebou jednu láhev vaječňáku. Až se vrátíte ze svahu, můžete vaše nejbližší ohromit tradičním italským nápojem Bombardino, po kterém zaručeně rozmrznete.
Připravíte ho během chvilky, a to tak, že dva díly vaječného likéru, jeden díl whisky a jeden díl mléka opatrně ohříváte v rendlíku. Pozor! Teplota nesmí přesáhnout 80 °C, takže si počínejte opravdu opatrně. Přelijte do jednolitvých silnostěnných skleniček a ozdobte pořádnou čepicí šlehačky. Bombardino můžete ještě dochutit o malý šálek espressa či strouhané kávy.
Foto: Markéta Libánská, StudentPoint