Připravte si domácí vaječný likér

K navození vánoční pohody vám poslouží nejen cukrovím provoněná kuchyň a adventní věnec na stole, ale také vaječný likér v lednici!

Vaječný likér neboli vaječňák má rád snad každý. Zapomeňte ale na kupovanou napodobeninu, ta s tímto lahodným nápojem nemá nic společného. Likér vám přijde vhod jako sladká tečka po štědrovečerní večeři, ale i jako originální jedlý dárek. A jelikož je tento vaječňák nejlepší tak týden uleželý, je nejvyšší čas pustit se do jeho přípravy.

Na zhruba 1,5 litru budete potřebovat:

  • 2 plechovky Salka
  • 2 plechovky Tatry
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • pár lžic smetany nebo plnotučného mléka
  • 0,25 – 0,5 l rumu

Příprava:

Ideálně v kuchyňském robotu si vyšlehejte žloutky s cukrem. Pokud se obáváte nákazy, můžete je vyšlehat nad párou. Alkohol však bakterie salmonely zahubí. Do vyšlehaných žloutků přidejte plechovky s mléky. Pokud se vám konzistence bude zdát stále příliš hustá, můžete na zředění přidat pár lžic smetany. Nezapomeňte však, že ještě budete přidávat alkohol.

Salko přidejte až do řádně vyšlehaných žloutků.

Na závěr přimíchejte do likéru to nejdůležitější – rum. Doporučuji pořídit minimálně rum s plachetnicí, v lepším případě pravý rum vyrobený z cukrové třtiny, kterým celý likér posunute o několik tříd výše. Množství alkoholu závisí pouze na vaší chuti, je tedy lepší začít na menších dávkách a střídavě ochutnávat a přidávat. Likér opatrně přelijte do čistých láhví a umístěte minimálně na týden do lednice. Vůně a chuť se krásně promísí a rozleží.

Láhev likéru můžete někomu schovat pod stromeček.

TIP: Pokud se chystáte na Silvestra na hory, přibalte si s sebou jednu láhev vaječňáku. Až se vrátíte ze svahu, můžete vaše nejbližší ohromit tradičním italským nápojem Bombardino, po kterém zaručeně rozmrznete.

Připravíte ho během chvilky, a to tak, že dva díly vaječného likéru, jeden díl whisky a jeden díl mléka opatrně ohříváte v rendlíku. Pozor! Teplota nesmí přesáhnout 80 °C, takže si počínejte opravdu opatrně. Přelijte do jednolitvých silnostěnných skleniček a ozdobte pořádnou čepicí šlehačky. Bombardino můžete ještě dochutit o malý šálek espressa či strouhané kávy.

 

Foto: Markéta Libánská, StudentPoint

Podobné články