Patříte mezi milovníky dobrého Martini? Pak rozhodně musíte vyzkoušet Cinzano Extra Dry. Tento suchý vermut z Itálie se skvěle hodí nejen do míchaných nápojů, ale jeho svěží bylinkovou chuť oceníte i jako aperitiv před dobrým jídlem. V následující recenzi vám tento povedený vermut blíže představíme a podělíme se s vámi o ten nejlepší recept na Martini Dry.
Přesto, že Cinzano patří mezi nejznámější značky, co se vermutu týče, rozhodně však není jediným hráčem. V našem novém článku nejlepší vermuty vám představíme i další skvělé značky vermutů, které bezesporu stojí za ochutnání. Dozvíte se také něco z historie tohoto tradičního aperitivu a získáte skvělé tipy na to, jak vermut správně podávat.
Hodnocení vybraných vlastností Cinzano Extra Dry
Pozn.: Hodnotíme max. počtem bodů 10.
Výroba a proces zrání – 8/10
Jen těžko bychom hledali někoho, kdo by v životě neslyšel o značce Cinzano. Tato italská společnost patří mezi nejstarší výrobce vermutů a šumivých vín. Jejich celosvětový věhlas a úspěch má rozhodně co dočinění s vysokou kvalitou jejich alkoholických nápojů. Co přesně stojí za zrodem suchého vermutu Cinzano Extra Dry, však nevíme.
S jistotou můžeme říct pouze, že tento vermut se vyrábí z bílých hroznů. Kromě pálenky, jež se do vína přidává v rámci fortifikace, se víno maceruje spolu se 14 různými druhy bylin a koření. Přesný seznam surovin a ingrediencí však z pochopitelných důvodů zůstává tajemstvím společnosti Cinzano. Víme však, že v něm najdeme heřmánek a okvětní plátky růží.
Cinzano Extra Dry: chuť a vůně – 9/10
Po přičichnutí nás příjemně překvapila velice jemná vůně. Poznali jsme v ní zejména aromatické bylinky, jako je šalvěj a oregano. Zároveň jsme ucítili svěží aroma typické pro suchá bílá vína. Také paleta chutí je velice jemná, až delikátní, s hořkým, leč příjemným závěrem. Vzhledem k tomu, že se jedná o extra suchý vermut, nečekejte žádné sladké a plné tóny.
Unikátní chuť tohoto italského vermutu nejlépe vynikne v koktejlu Martini Dry. Jeho příprava je velmi snadná. Kromě 1 cl Cinzano Extra Dry budete potřebovat 6 cl ginu. Skvělé tipy na vynikající giny najdete zde. Do sklenky na vysoké noze vložte led, přidejte obě ingredience a dobře promíchejte. Drink můžete ozdobit olivou či plátkem citronu.
Barva Cinzana – 8/10
Jak už bývá u suchých vermutů zvykem, také Cinzano Extra Dry se pyšní takřka čirou barvou. V lahvi se může zdát, že je vermut průsvitný, ale vlastně žádný vermut od značky Cinzano není zcela transparentní (tedy průhledný). Když jej nalijete do sklenky, jistě si všimnete jemného nazelenalého odstínu. Stejně je tomu tak i v případě Cinzano Bianco, které je lehce nažloutlé.
Balení – 8/10
Pokud nějaké vinařství ví, jak se pracuje s etiketou, je to právě Cinzano. S historií datovanou až do roku 1757 má Cinzano opravdu bohaté zkušenosti s výrobou, ale i distribucí vermutů. Ručně psané etikety byly nahrazeny těmi tištěnými již v roce 1884. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale podoba etikety i celkový design láhve je výsledkem pečlivé práce.
Současná podoba loga společnosti, tak jak jej najdete na etiketě, vznikla v roce 1925. Do té doby láhve zdobily kresby a malby slavným i méně slavných umělců. Zdá se vám nynější logo poněkud obyčejné? Pak jste možná neviděli, že typické modro-červené pozadí symbolizuje, co to znamená být Italem. Modrá barva odkazuje na vznešenost, tradici a modré vody Středozemního moře. Červená barva symbolizuje vášeň a hrdost. Diagonála mezi barvami představuje vzestup a slávu značky Cinzano.
Celkové hodnocení Cinzano Extra Dry
Znamenitý suchý vermut. Ideální do koktejlů, zejména do Martini Dry, kde vynikne jeho jemná bylinná chuť s příjemně hořkým závěrem. Svěží aroma je stejně delikátní jako paleta. Dominuje v něm máta, šalvěj a oregano. Ačkoliv Cinzano Extra Dry je vhodné také jako aperitiv, jeho unikátní nejlépe chuť oceníte v míchaných nápojích.