Revoluce v jídelním prasení! Konečně víme, jak ohřát hranolky, aniž by z nich byla gumová kaše

Make hranolky great again!

Přiznejte si to. Za dob studia byly hranolky nejen vaše opilecké guilty pleasure, ale také někdy i primární způsob stravování, pokud jste je zahlédli zrovna v  obchoďáku v akci. Stačí ale chvilka a tento křupavý ucpavač vašich arterií se proměnivé v gumovou bahnivou věc, kterou nechá ležet na podlaze disgustovaně i váš pes. A i když se je pokusíte ohřát, tak budou stále gumovou bahnivou věcí. Jen o něco teplejší. A s myšlenkami na to, že plýtvání jídlem je špatné, je stejně nakonec vyhodíte. Máme pro vás ale dobrou zprávu. I takové den staré hranolky se dají resuscitovat.

Jak na to?

Zaprvé se musíte vzdát myšlenky na mikrovlnou troubu. Kouzlo hranolek spočívá v jejich křupavém hnědém povrchu a krémovém vnitřku, což vám mikrovlnka nemůže nikdy zprostředkovat. Mikrovlnka funguje na principu zahřívání molekul vody a ta vytváří při ohřívání vlhkost, které způsobí proměnu vašich už tak hrozných hranolek v něco nepoživatelného.

Pokud chcete obnovit jejich křupavost, tak musíte udělat něco jednoduchého. Musíte znovu vytvořit podmínky, ve kterých byly tyto hranolky vyrobeny. Prostě hoďte na pánvičku dvě lžíce oleje, počkejte až bude bublat, vhoďte tam své už dost mastňácké hranolky a po chvíli obraťte. A nechte odkapat na papírové utěrce.

A proč všechno z pánve na oleji chutná o tolik lépe? Tak moc, že byste na ni nejradši vhodili v trojobalu vše? Od řízku po nanuk? Zahříváním na pánvi totiž způsobíte něco, čemu se říká Maillardova reakce. Vysoké teplo přeměňuje bílkoviny a cukry v potravinách na takovou tu příjemnou hnědou vrstvu, co dodává jídlu barvu, vůni a chuť.

A teď už jen sehnat pořádný burger a můžete začít proměňovat ten včerejší kašovitý hnus v michelinskou lahůdku!

Podobné články