Listové těsto patří mezi jedno z nejlepších pro přípravu nejrůznějších dobrot. Na Silvestra si některé ze slaných pochoutek můžete připravit sami.
Jednohubky z listového těsta
Hodí se k vínu i pivu, udělat jdou na mnoho způsobů. Potřebujete ještě další důvody k jejich přípravě?
Suroviny:
- balení listového těsta
- tvrdý uzený sýr
- vejce
- kmín nebo oblíbená směs koření
- sůl
Postup:
Listové těsto vyválejte na pomoučněném vále a za pomoci ostrého nože nařežte tak, aby vznikly čtverečky. Ty pomažte rozkvedlaným vejcem a ozdobte uzeným sýrem, kmínen a solí. Pečte dokud těsto nezrůžoví – přibližně deset až patnáct minut při 200 ºC.
Pizza šneci
Další chuťovka patří mezi osvědčenou klasiku. Náplně jsou velice rozmanité, pokud ale máte rádi klasickou pizzu, určitě vyzkoušejte tento recept.
Suroviny:
- balení listového těsta
- tvrdý sýr
- kečup nebo rajčatová omáčka
- směs koření na pizzu
Postup:
Vyválejte na vále listové těsto, které zlehka pomažte kečupem, posypte špetkou koření a strouhaným sýrem. Vše smotejte jako roládu a nakrájejte na kolečka, která dávejte na pečící papír. Pečte patnáct minut při 185 ºC.
Párečky v „rohlíku“
Pro milovníky párků v rohlíku jsou tu párečky v listovém těstě.
Suroviny:
- balení listového těsta
- balení kvalitních vídeňských párků
- vejce na potření
Postup:
Listové těsto vyválejte na vále a nožem nařežte na pásky o šířce dvou centimetrů. Na každý párek namotejte dokola pásek z listového těsta a potřete vejcem. Pečte patnáct minut při 185 ºC.
Vyzkoušeli jste některý z těchto receptů?
Foto: Zuzana Přidalová, StudentPoint