Smažák bez mouky, vajíčka a strouhanky

Absence obalovacích surovin zní děsivě, opak je ale pravdou!

Ten, kdo vymyslel rčení: „Hlad je nejlepší kuchař“, měl zatracenou pravdu. Sám jsem se o tom přesvědčil, když jsem nedávno měl natolik líný den, že bych si radši uřízl ruku, než se sebral a šel do obchodu pro něco k ukuchtění.

Doma, když nepočítám omezené množství a druhy koření, jsem měl pouze kostku sýru, několik brambor a červenou cibulku. Vcelku dlouhou dobu jsem přemýšlel, co z toho sakra udělat, abych si potěšení z jídla alespoň trochu užil a zároveň mě pokrm zasytil. Po několika zoufalých minutách strávených úporným přemýšlením jsem si řekl, že zkusím udělat obal na sýr z rozmačkaných a pořádně okořeněných brambor. A jako přílohu šťouchané brambory s cibulkou, ať se chutě alespoň trochu liší. Co z toho vzniklo? Parádní a chutný pokrm. Ostatně, podívejte se sami.

Suroviny

Brambory
Sýr
Cibule
Koření dle vaší chuti
Kapka oleje na smažení

Hotovo.

Postup

Uvařil jsem brambory a pár si jich odendal zvlášť do misky, kde jsem je rozmačkal a přidal koření. V připravené směsi jsem obalil sýr, jenž jsem nakrájel na menší kousky, aby se nemusely smažit dlouho a obal se nespálil.

Mezitím, co jsem smažil na pánvi „smažák“, připravil jsem šťouchané brambory, do kterých jsem přidal osmaženou cibulku, sůl a pepř.

Když jsou obalené sýry ze všech stran dozlatova osmažené, můžete podávat. A když nad tím tak přemýšlím, mohla by to být skvělá náhražka na vánoční tabuli místo masa. K bramborovému salátu se tato kombinace skvěle hodí, musíte však zajít na nákup. (smích)

 

Foto: Václav Jirda, StudentPoint.cz

Podobné články