Surströmming – opravdové gurmánské peklo

Pokud bychom měli sestavit žebříček nejodpornějších jídel, surströmming by jistě vyhrál hlavní cenu.

Pokud jste během života nenarazili na tuto švédskou specialitu, pravděpodobně se můžete považovat za šťastlivce. Surströmming (ve švédštině to znamená „kyselý sleď“) se vlastně skládá z nakládaných, zkvašených sleďů s velmi slanou chutí.

Proces výroby je v podstatě jednoduchý. Čerstvé ryby se nasolí a naloží se na několik týdnů do sudů, kde začne proces samokvašení. Poté sledi „dozrávají“ v konzervách dalších minimálně 8 týdnů. Tato skandinávská delikatesa vznikla pravděpodobně během 16. století, kdy během válek ve Švédsku došlo k úbytku soli.

Obyvatelé tedy ke konzervování používali méně soli a zrovna u naložených sleďů to vedlo ke kvasícímu procesu. Jiná teorie je, že surströmming konzumovali už vikingští mořeplavci, kteří silným nasolením ryb chtěli dosáhnout jejich dlouhé trvanlivosti během dlouhých plaveb.

To je ona, skandinávská delikatesa.

Asi netřeba dodávat, že po otevření konzervy se ven dostane pěkný smrad. Ve Švédsku dokonce existuje podmínka, že ji nesmíte otevírat v bytě! Tuto podmínku se dokonce zavazujete dodržovat při podepisování nájemní smlouvy. Stejně tak nesmíte brát konzervu do letadla ani na letiště. V případě exploze by se riziko pravděpodobě dostalo na úroveň teroristického útoku!

Pravdou je, že při správné úpravě se jedná o lahdůku, nicméně se spíše stává výzvou pro otrlé odvážlivce, kteří se svými pokusy dělí na YouTube.

Pokud se nebojíte výzev, můžete si surströmming koupit třeba na tomto e-shopu.

Foto: Flickr (Wrote), Dailymotion.com

Video: YouTube.com

Podobné články