Tohle není Caesar salát!

Víte, co vám mají v restauraci donést, když si objednáte Caesar salát? A vědí to vůbec samotní číšníci?

Pokud bychom vycházeli ze zkušeností s českými restauracemi, skládal by se Caesar salát z rajčat, ledového salátu, okurky a paprik. To vše by bylo polité univerzálním dresinkem na saláty. Celý salát by byl samozřejmě doplněn grilovaným kuřecím prsíčkem a bagetkou nebo suchými krutony z bílého pečiva. Takto ale Caesar nevypadá ani z rychlíku!

Takto či podobně by měl vypadat pravý Caesar.

Odkud se tedy Caesar vzal?

První recept Caesar salátu pochází z dvacátých let dvacátého století. Za tímto receptem stál restauratér Caesar Cardini, italský imigrant, který řídil restaurace v Mexiku a Spojených státech. Tato původní varianta se od dnešní podoby mírně liší, Cardini do dresinku nepřidával ančovičky. Dnešní podoba Caesar salátu, s dresinkem s ančovičkami, pochází ze sedmdesátých let.

Základem jsou listy římského salátu.

Co Caesar obsahuje?

Základem je římský salát. K přípravě dresinku potřebujete olivový olej, česnek, sůl, čerstvě mletý pepř, vinný ocet, šťávu z citronu, vajíčka, filetky ančoviček (lze nahradit i worcestrovou omáčkou), hoblinky parmazánu a čerstvě opečené krutony z bílého pečiva. Varianty dresinků se mírně liší, někdy lze vynechat vinný ocet a přidává se dijonská hořčice. Z ingrediencí se umixuje nebo ušlehá dresink konzistencí podobný majonéze. Při podávání se salát smíchá s dresinkem tak, aby na listech rovnoměrně ulpěl. V závěru se přidají krutony z bílého pečiva, které jsou nejlepší, když je nejdříve na sucho opečete v troubě a poté jen na pár minut osmahnete na olivovém oleji na pánvi.

Tohle není Caesar!

Moje osobní zkušenosti s objednáváním Caesaru nejsou zrovna dobré. Zatím se mi nestalo, aby v restauraci věděli, co Caesar salát vůbec je. Povětšinou je to varianta s rajčaty a kuřecím masem, viz obrázek výše. Pro změnu; když jsem jednou zašla do nově otevřené restaurace s vyhlášenou moderní kuchyní a naivně se těšila na ten pravý Caesar, donesli mi kadeřavý salát Lollo Biondo politý sraženým dresinkem, který podle chuti byl snad jen směsicí rybí omáčky, rostlinného oleje a vajíčka.

Foto: Lenka Rudolfová, StudentPoint, sxc.hu

Podobné články