Udělejte si šmakouna doma

Máte rádi šmakouna, ale v krámu za rohem ho nemají? Žádný problém, můžete si ho udělat doma!

Se šmakounem už jste se seznámili a možná jste si ho i oblíbili. Mám pro vás variantu, kterou si můžete udělat i doma, a ještě ušetříte. Šmakouna možná neseženete v každém krámě, ale každý má doma vajíčka, no ne?

Pokaždé, když něco peču, zbudou mi nějaké bílky a nikdy nevím, co s nimi dělat. Člověk nemůže pokaždé péct kalorické bomby nafoukané cukrem, jako je sněhová Pavlova, že? Tak co s nimi? Odpověď je domácí šmakoun. Je to levná pochoutka, kterou lze připravit na milion způsobů, jak nasladko, tak naslano, a je jenom na vás, jestli ho zvolíte jako náhražku masa, jako přílohu nebo snad dezert.

Příprava domácího šmakouna je velmi jednoduchá, skládá se konkrétně ze tří částí.

Krok 1: Nachystejte si vodní lázeň a vnitřní hrnec vymažte olejem.

Vodní lázeň je důležitá, aby se bílky nepřipálily.

Krok 2: Vlijte bílky do hrnce, aby se udělala asi dvoucentimetrová vrstva. Přikryjte pokličkou a vařte do ztuhnutí na mírném plameni. Trvá to od 10 do 15 minut.

Bílky musíte přikrýt pokličkou, aby se rovnoměrně provařily.

Krok 3: Stěrkou nebo naběračkou vyndejte šmakouna z hrnce a můžete servírovat.

Nakrájený šmakoun.

Šmakouna můžete dochutit ještě před uvařením, přidat koření nebo sladidlo, ale pozor na tekutá sladidla, bílek by nemusel při vaření ztuhnout. Soli dejte podle množství bílků – já většinou dělám šmakouna alespoň z čtyřech bílků – je to jako dvě smažená vajíčka, tak si je osolte tolik, kolik si dáváte běžně. Pokud budete šmakouna kořenit ještě před vařením, dávejte si pozor na obsah soli v koření, ať ho nepřesolíte.

Po uvaření je možnost jakékoliv další úpravy. Usmažit, ugrilovat, rozmixovat (trochu neefektivní, to jste mohli udělat bílky à la míchaná vajíčka) nebo jenom tak nakrájet a sníst. Doporučuji nakrájet pórek a přimíchat k bílkům nebo zkuste bílky rozmíchat s kari kořením a dostanete skvělou asijskou specialitu. Jednou ze sladkých variant může být meruňkový džem, skořice nebo kousky jahod.

Tady je jeden recept na to, jak šmakouna využít a připravit skvělou nutričně bohatou večeři – a tahle je i bez lepku!

Jáhloto s lilkem, žampiony a šmakounem

Jáhloto.

Potřebujete:

  • 1 hrnek jáhel
  • 1 malý lilek, na kostičky
  • 6 menších žampionů, na plátky
  • 1 cibule, na půlkolečka
  • 2 stroužky česneku, na plátky
  • 1 porce šmakouna, na kostičky
  • olej, sůl, pepř 

Jáhly propláchneme studenou vodou, a nasypeme do dvou hrnků osolené vroucí vody. Vaříme asi 15 – 20 minut do změknutí. Občas promícháme a případně přidáme trochu vody. Mezitím si orestujeme cibulku na oleji, až zezlátne, přidáme žampiony, opečeme dokřupava a poté přidáme lilek. Zalejeme vodou (kdo má zeleninový vývar, použije ten) a podusíme aspoň 5 minut. Osolíme a opepříme. Když jsou jáhly hotové, přimícháme k nim lilkovo-houbovou směs a plátky česneku. Dochutíme a přidáme nakrájeného šmakouna. Promícháme a můžeme servírovat.

Konzistence by měla být jako rizoto.


Máte také rádi šmakouna a znáte skvělé recepty, jak ho využít? Přijďte nám je sdělit na náš Facebook.

 

Foto: Barbora Němečková, StudentPoint

Podobné články